5 Jenis Produk (Niche) yang Menguntungkan dengan Persaingan yang Rendah di Tahun 2022

0

Adakah anda ingin memulakan perniagaan dropshipping atau sudah menjalankannya? Adakah anda tidak sabar-sabar untuk mengetahui apakah jenis produk (niche) yang paling menguntungkan dengan persaingan yang rendah?

Dalam artikel kali ini, saya akan berkongsi dengan anda niche yang paling menguntungkan dengan persaingan yang rendah bagi persediaan anda untuk memulakan bisnes online pada tahun 2022 yang bakal menjelma tak lama lagi.

Niche yang akan saya kongsikan ni bukan sahaja berguna untuk anda yang masih newbie dalam bisnes online, tetapi bagi yang dah ‘otai’ pun boleh turut serta mengambil tahu tentang niche yang menguntungkan dengan persaingan yang rendah ni lebih-lebih lagi yang berkecimpung dengan bisnes online secara dropshipping.

Pemilihan niche sentiasa menjadi cabaran yang hebat sebelum anda mula beraksi di pasaran. Walaupun anda tahu banyak tentang bisnes online ni, anda tidak terlepas daripada melakukan kesilapan semasa memilih niche.

Anda boleh memilih niche yang sangat popular dengan ramai bakal pelanggan, tetapi kenapa anda masih rugi? Ini adalah disebabkan persaingan yang sangat tinggi dalam niche tersebut.

Bagaimana untuk mengelakkan situasi ini? Bagaimana untuk mencari niche yang akan mempunyai banyak pelanggan berpotensi dan bilangan saingan minimum? Adakah niche yang menguntungkan dengan persaingan yang rendah benar-benar wujud? Sebenarnya, ia WUJUD.

Pakar dari AliDropship menjalankan kajian untuk mencari niche yang paling prospektif dari segi bakal pelanggan dan pesaing. Analisis ini adalah berdasarkan dua sumber data iaitu Google Trends dan Ahrefs.

Google Trends ialah tapak web yang membolehkan penggunanya menganalisis populariti permintaan carian dalam enjin carian Google. Disebabkan Google Trends, anda dapat melihat sama ada kata kunci (keyword) itu sukar atau tidak pencariannya di SEO.


Ahrefs ialah alat yang terkenal untuk analisis SEO. Ia membolehkan pengguna Internet menyemak kesukaran kata kunci tertentu untuk menduduki tempat teratas dan bilangan permintaan carian. Kesukaran kata kunci ialah alat yang sangat penting untuk mencapai ranking SEO kerana anda boleh menyemak tahap persaingan melaluinya.

Berikut saya senaraikan 5 jenis produk (niche) yang bakal dicari pelanggan menjelang tahun 2022 nanti:

1. Produk Tenaga Suria

Memandangkan ramai orang mula menyedari bahawa komoditi tenaga yang digunakan pada masa kini tidak habis-habis, produk yang berfungsi sebagai sumber tenaga suria amatlah dicari kerana sumber tenaganya boleh diperbaharui.

Sebenarnya, senarai produk yang dikuasakan oleh cahaya matahari tidak begitu meluas dipasarkan. Walau bagaimanapun, barang-barang ini membolehkan orang ramai bukan sahaja menjaga alam semula jadi tetapi juga menjimatkan wang mereka.

Sekarang mari kita lihat kepopularitian produk solar ni di Google Trends pada masa kini.

Kita dapat melihat bahawa produk solar mendapat permintaan yang tinggi selama beberapa tahun.

Jika kita lihat Ahrefs, kita dapat melihat kesukaran kata kunci (keyword), volum carian, volum global, dll. Disebabkan oleh penyelidikan kata kunci ini, kita dapat mengetahui sasaran pelanggan.

Jadi, menurut gambaran keseluruhan Ahrefs tentang kuasa solar, jelas bahawa niche produk solar tidak begitu kompetitif. Pada masa yang sama, volum carian global cukup tinggi dan berjumlah lebih 30K.

Itulah sebabnya jika anda menjalankan perniagaan dropshipping atau baru mahu memulakannya, terdapat peluang besar untuk anda menjual produk solar dan menjana pendapatan dengannya!

2. Produk Mesra Alam

jenis produk niche mesra alam

Selepas tenaga suria, kita akan lihat pula produk mesra alam. Sehingga kini, ramai orang cuba mengikuti idea memelihara alam semula jadi. Mereka bukan sahaja menggunakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui tetapi juga berusaha sedaya upaya untuk melepaskan semua bahan yang tidak boleh terbiodegradasi.

Nasib baik, ini akan menjadi satu lagi idea perniagaan untuk kedai dropshipping anda. Tetapi, mari kita pastikan sama ada jenis produk ini dalam permintaan ataupun tidak.

Apabila melihat apa yang Google Trends katakan tentang produk mesra alam, ia menjadi jelas bahawa popularitinya benar-benar mendapat momentum. Sekarang anda mungkin bertanya produk mana yang patut menarik perhatian anda dari segi dropshipping? Contoh produk sebegini adalah beg sampah biodegradasi, kertas tandas, dan seumpamanya.

Jadi, jika kita melihat Ahrefs dan gambaran keseluruhannya tentang beg sampah terbiodegradasi, sebagai contoh, kita akan melihat bahawa volum carian global cukup tinggi dan berjumlah hampir 7K. Dan sebagai tambahan, lihat pada kesukaran kata kunci – ia adalah rendah! Perkara yang sama berlaku untuk kertas tandas terbiodegradasi seperti di bawah:

Itulah sebabnya jika anda seorang pemilik kedai dropshipping, beri perhatian kepada produk mesra alam. Mula buat duit dengan produk-produk macam ni ya!

3. Peralatan ‘Home Office’

jenis produk niche home office

Tak dinafikan lagi sejak dunia dilanda dengan wabak COVID-19 ini, berbilion-bilion orang kini terpaksa mengubah corak kehidupan seharian. Dijangka pada tahun 2022, trend bekerja dari rumah akan terus meningkat. Ini disebabkan oleh beberapa batasan yang perlu dikenakan oleh kerajaan, dan keadaan epidemiologi secara keseluruhan kerana ramai orang masih takut untuk meninggalkan rumah mereka.

Walau apa pun alasannya, kajian menunjukkan peningkatan mendadak dalam permintaan untuk peralatan ‘home office’.

Malah, jika anda berfikir untuk mula menjual produk ‘home office’ ni dan mula menjana pendapatan dengan produk jenis ini, anda akan terkejut dengan pelbagai produk yang boleh anda tambahkan di dalam senarai produk kedai online anda.

Dari segi dropshipping, saya mengesyorkan agar anda memberi perhatian khusus kepada meja komputer riba, aksesori komputer (kamera web, mouse, dll.), pakaian ‘home office’ dan sebagainya.

Untuk memastikan fakta bahawa produk ‘home office’ boleh ditambah di dalam senarai niche yang menguntungkan dengan persaingan yang rendah, lihat gambaran keseluruhan Ahrefs.

Menurut sumber ini, volum carian global cukup tinggi dan berjumlah lebih 160K. Dan sebagai tambahan, lihat pada kesukaran kata kunci – ia adalah rendah!

Jadi, tunggu apa lagi…masukkan produk sebegini ke dalam kedai online anda!

4. Kesihatan dan Kecantikan

Bukan rahsia bagi sesiapa sahaja bahawa produk kesihatan & kecantikan sentiasa digemari ramai. Jadi, adakah ini peluang yang baik untuk anda sebagai pemilik kedai dropshipping? Ya memang betul! Ia adalah peluang TERBAIK!

Mari lihat apa yang dikatakan statistik tentang niche ini.

Ia menjadi jelas bahawa dalam beberapa tahun produk kesihatan dan kecantikan mendapat permintaan yang tinggi.

Jom kita lihat nilai tahap persaingan dalam niche ini.

Seperti yang kelihatan di atas, kesukaran kata kunci adalah sangat rendah. Walaupun begitu, volum carian global berjumlah lebih daripada 10K. Apakah maksudnya untuk anda sebagai pemilik kedai dropshipping?

Lakukan usaha pemasaran khusus untuk jenis produk ini, anda berkemungkinan besar akan berjaya dalam bidang ini. Tiada apa yang boleh menghalang anda daripada menjana wang dalam niche ini.

5. Produk Haiwan Peliharaan

Haiwan peliharaan telah menjadi satu aspek yang penting, malah sangat diperlukan dalam kehidupan seharian kita. Itulah sebabnya terdapat idea bahawa produk haiwan peliharaan akan menjadi sangat popular pada masa kini. Mari semak dengan Google Trends.

Di sini kita dapat melihat bahawa minat terhadap niche ini tidak berkembang secara berterusan. Walau bagaimanapun, ia sudah cukup tinggi dan mengekalkan kedudukan ini selama bertahun-tahun. Itulah sebabnya ia akan menjadi idea khusus yang bagus untuk anda mula menjual semula produk haiwan kesayangan, bukan?

jenis produk niche pet

Jika kita mencari makanan haiwan peliharaan, sebagai contoh, kita akan melihat bahawa kesukaran kata kunci tertentu adalah cukup rendah. Pada masa yang sama, bilangan bakal pelanggan semakin meningkat dan berjumlah hampir 4K. Bunyi seperti niche yang sangat berbaloi untuk dicuba, bukan?

Jadi, sama ada anda seorang pencinta haiwan peliharaan atau tidak, mulakan dropshipping produk haiwan kesayangan kerana kategori produk ini membolehkan anda mencipta jenama yang kukuh dan menggunakannya sebagai sumber pendapatan tinggi yang stabil!

.

.

Akhir Kata

Saya berharap maklumat yang saya kongsikan ni berguna dan dapat memberi manfaat kepada anda dan membolehkan anda memulakan perniagaan dropshipping anda sendiri, mengembangkan usaha niaga e-dagang anda dan melakukan apa sahaja untuk membina empayar kewangan anda dan mula menjana pendapatan!

Pastikan anda memilih jenis produk (niche) yang menguntungkan dengan persaingan yang rendah!

Jadi, tidak kira sama ada anda pemilik kedai dropshipping yang berpengalaman atau hanya seorang newbie, pemilihan niche adalah tugas yang mencabar tetapi amat penting untuk anda kaji.

Tunggu apa lagi, jenis produk apa yang perlu dijual pada tahun 2022 nanti telah saya kongsi, tinggal anda senaraikan saja di kedai online anda. Jika anda masih terkapai-kapai tak tahu kat mana nak jual produk-produk jenis sebegini, anda boleh klik link di bawah…ada HAMBA ALLAH ni yang akan bantu anda…InsyaAllah…

<<<Hamba ALLAH Yang Akan Bantu Anda>>>

.

SELAMAT MENCUBA!