Apa Itu Margin Keuntungan @ ‘Profit Margin’?

0

Adakah anda tahu bahawa hanya 20% perniagaan bertahan dalam industri e-dagang? Ini bermakna 80 daripada 100 perniagaan mengalami kerugian dengan perbelanjaan mereka atau kehilangan wang. Inilah sebabnya penting untuk mengetahuai apa itu margin keuntungan @ ‘profit margin’ dan berapa yang anda perolehi supaya anda dapat melihat kedudukan anda dan mengambil langkah untuk memastikan perniagaan anda terus berjalan.

Apa Itu Margin Keuntungan @ ‘Profit Margin’?

Margin keuntungan ialah peratusan hasil jualan yang diperolehi oleh perniagaan selepas semua kos ditolak. Ringkasnya, ia mengukur berapa banyak anda memperolehi wang yang anda hasilkan daripada jualan. Lebih tinggi margin keuntungan anda, lebih baik pencapaian kewangan yang dicapai oleh syarikat anda.

Margin keuntungan wujud dalam beberapa bentuk, dan berikut adalah yang paling popular:

 • Margin untung kasar (atau margin kasar)
 • Margin keuntungan operasi (atau margin operasi)
 • Margin untung bersih (atau margin bersih)

Berikut ialah pecahan terperinci bagi setiap jenis.

1. Margin Untung Kasar

Margin untung kasar menunjukkan keuntungan syarikat selepas mengambil kira kos yang berkaitan dengan membuat dan menjual produk atau perkhidmatannya.

Mengira untung kasar memerlukan anda menolak kos barang dijual (KBDJ) daripada jumlah hasil. Bahagikan jumlah kepada jumlah hasil dan darabkan hasilnya dengan 100 untuk mendapatkan peratusan, yang mewakili margin kasar.

Formula Untung Kasar = [Jumlah Hasil – KBDJ] / Jumlah Hasil (x 100)

Ambil perhatian bahawa KBDJ merujuk kepada kos produk langsung dan bukannya perbelanjaan tidak langsung seperti sewa dan bekalan pejabat.

Mengira keuntungan kasar boleh membantu anda menentukan sama ada syarikat anda menjalankan operasi yang menguntungkan dan jika harga perlu diubah. Jika margin keuntungan kasar anda rendah, ini mungkin bermakna anda perlu mengenakan bayaran lebih untuk membuat penjualan item tertentu berbaloi.

Apakah Margin Keuntungan Kasar Yang Ideal?

Angka margin kasar yang ideal berbeza dari industri ke industri. Untuk industri dalam talian, ia adalah sekitar 45.25%, menurut NYU Stern School of Business. Untuk memperoleh keuntungan kasar yang lebih tinggi, anda perlu mula mengecaj harga optimum untuk produk anda.

Kalkulator margin keuntungan Shopify boleh membantu anda menentukan harga jualan yang menguntungkan untuk barangan anda. Ia adalah ‘user-friendly tool’ yang mengira harga yang perlu anda caj kepada pelanggan untuk barangan anda untuk mencapai nisbah margin keuntungan yang optimum.

2. Margin Keuntungan Operasi

Margin keuntungan operasi menunjukkan keuntungan syarikat selepas mengambil kira kos berubah, iaitu, perbelanjaan tidak langsung yang berkaitan dengan perniagaan anda.

Berbanding dengan margin kasar, margin operasi mempertimbangkan pelbagai perbelanjaan operasi lain seperti utiliti, sewa, gaji dan kos buruh, pengiklanan dan insurans serta lain-lain.

Mengira margin operasi boleh memberi anda gambaran yang lebih baik tentang keuntungan sebelum cukai anda dan mendedahkan cara perbelanjaan operasi mempengaruhi keuntungan syarikat anda.

Untuk mengira keuntungan operasi, tolak kos operasi daripada jumlah hasil. Kemudian, bahagikan jumlah itu kepada jumlah hasil dan darabkan hasilnya dengan 100.

Formula Keuntungan Operasi: [Jumlah Hasil – KBDJ + Kos Operasi] / Jumlah Hasil (x 100)

3. Margin Keuntungan Bersih

Margin keuntungan bersih menunjukkan keuntungan syarikat selepas menolak semua perbelanjaannya, termasuk kos barang dijual, kos operasi dan pembayaran faedah dan cukai.

Formula Untung Bersih: [Jumlah Hasil – Jumlah Kos] / Jumlah Hasil (x 100)

Mengira margin bersih anda boleh membantu anda mengukur kejayaan keseluruhan perniagaan anda. Margin bersih yang tinggi menunjukkan syarikat anda melakukan kerja yang hebat dalam menguruskan perbelanjaan dan membuat jualan.

Apakah Margin Keuntungan Yang Baik?

Margin keuntungan yang baik untuk syarikat anda bergantung pada industri, lokasi dan pangkalan data pelanggan anda. Sebagai peraturan umum, margin keuntungan bersih 10% dianggap baik, manakala margin 20% dianggap sangat baik, dan margin 5% dianggap buruk. Jika anda ingin membandingkan prestasi syarikat anda berdasarkan margin kasar dan margin bersih, lihat purata margin keuntungan untuk sektor anda.

Bagaimana Untuk Meningkatkan Margin Keuntungan?

apa itu margin keuntungan 2

1. Sanggup Kehilangan Wang Untuk Beberapa Order

Sebagai perniagaan e-dagang, anda boleh kehilangan wang untuk beberapa order jika ia memberi anda peluang untuk mengenali pelanggan dengan lebih baik. Pelanggan hari ini sangat terbiasa dengan pengalaman biasa-biasa sehingga apabila syarikat berusaha keras untuk membina hubungan secara proaktif, mereka terpesona.

Jadi bagaimana anda melabur untuk membina hubungan jangka panjang dengan pelanggan anda? Berikut adalah beberapa idea:

 • Jika pelanggan ingin memulangkan item yang banyak, hantarkan mereka ‘replacement’ sebaik sahaja mereka berkongsi maklumat ‘tracking’ dan bukannya menunggu sehingga produk sampai ke gudang anda.
 • Apabila sesuatu yang murah rosak, hantarkan pelanggan ‘free replacement’ dengan serta-merta tanpa menyusahkan mereka dengan pemulangan.
 • Jika pelanggan tidak berpuas hati dengan order mereka, berikan ‘partial refund’ untuk membantu mereka membayar pampasan atas pengalaman yang tidak memuaskan.

Strategi ini akan menelan belanja lebih sedikit dalam jangka pendek, tetapi akan memberi impak yang luar biasa apabila anda membina hubungan jangka panjang dengan pelanggan anda dan seterusnya mampu meningkatkan jualan dalam perniagaan anda apabila pelanggan itu berasa puas hati dengan layanan anda.

2. Mengurangkan Kos Operasi

Cara cepat dan berkesan untuk meningkatkan margin keuntungan ialah mengurangkan kos operasi dan perbelanjaan.

Walaupun kos ini berbeza-beza mengikut perniagaan, anda perlu mengaudit perbelanjaan yang biasa ditanggung dalam menjalankan perniagaan, termasuk:

 • Lesen
 • Ruang pejabat dan utiliti
 • Manfaat pekerja / ‘Employee benefits’
 • Insurans
 • Kos buruh
 • Bayaran peralatan dan penyelenggaraan

Kemudian lihat di mana anda boleh mengurangkan perbelanjaan operasi dan di mana teknologi boleh membantu. Sebagai contoh, jika anda menyediakan perkhidmatan pelanggan 24/7 melalui Facebook dan mempunyai tiga pekerja bekerja lapan jam syif setiap seorang, anda boleh mengurangkan perbelanjaan operasi dengan menggunakan chatbot semasa waktu bukan kerja.

3. Naikkan Harga Anda

Ramai pemilik perniagaan bimbang jika mereka menaikkan harga mereka, pelanggan akan meninggalkan mereka. Tetapi jika anda memberikan pengalaman yang hebat dan menyelesaikan isu pelanggan secara proaktif, sedikit kenaikan harga boleh tidak akan mencacatkan perniagaan anda.

Apabila mengikuti strategi ini, pertimbangkan untuk menggunakan taktik kreatif atau psikologi. Contohnya, jika anda menjual produk secara runcit dan borong, anda boleh membiarkan harga runcit seperti sedia ada tetapi menaikkan harga borong sebanyak $5. Dengan cara ini, pelanggan masih akan mendapat tawaran hebat apabila mereka membeli secara borong manakala syarikat anda akan menikmati margin keuntungan yang lebih tinggi.

4. Tingkatkan Nilai Order Purata Anda

Nilai Order Purata (NOP) ialah purata jumlah ringgit yang dibelanjakan pelanggan pada setiap pembelian di kedai anda. Meningkatkan NOP ialah cara mudah untuk meningkatkan nisbah margin keuntungan anda.

Terdapat beberapa cara anda boleh meningkatkan purata nilai order anda:

 • Menawarkan insentif order minimum. Anda boleh mendapatkan margin yang lebih tinggi dan meningkatkan NOP anda dengan menggalakkan pelanggan membelanjakan jumlah minimum. Satu cara untuk melakukan ini adalah dengan menawarkan penghantaran percuma pada jumlah pesanan minimum.
 • ‘Up-sell’ atau ‘cross-sell complementary items’. Maksudnya, daripada mencadangkan ‘bestsellers’ di kedai anda, anda boleh mengesyorkan produk yang sesuai dengan item dalam troli pelawat. Contohnya, mangkuk adunan untuk pewarna rambut atau krim pencukur dengan pisau cukur.
 • Buat produk bundle atau pakej produk. Produk bundle berfungsi dengan baik untuk meningkatkan persepsi nilai pembelian pelanggan dan membantu memberikan pengalaman membeli-belah yang lebih baik. Untuk menarik orang ramai membeli lebih banyak, buat produk bundle yang kosnya lebih murah apabila dibeli bersama berbanding secara individu.

5. Bina Program Kesetiaan Pelanggan / ‘Customer Royalty Program’

Program kesetiaan pelanggan ialah cara yang terbukti untuk meningkatkan keuntungan dalam peruncitan dan industri perkhidmatan. Sephora, misalnya, mempunyai program kesetiaan pelanggan dengan lebih 17 juta ahli, yang menyumbang hampir 80% daripada jualan jenamanya.

Daripada membelanjakan wang untuk menjalankan kempen baharu, anda boleh membuat program kesetiaan pelanggan untuk meningkatkan margin keuntungan dengan cepat.

Anda boleh menyediakan program kesetiaan di mana pelanggan memperoleh ganjaran untuk setiap pembelian berdasarkan sistem mata. Setelah mereka ada jumlah mata yang mencukupi, biarkan mereka memilih cara menggunakannya—sama ada melalui diskaun atau kad hadiah untuk membantu mengimbangi kos awal.

Soalan Lazim Tentang Margin Keuntungan

1. Mengapa Margin Keuntungan Penting?

Margin keuntungan ialah kayu pengukur yang baik untuk menentukan tahap kewangan keseluruhan perniagaan anda. Lebih tinggi margin keuntungan anda, lebih cekap perniagaan anda dalam mengurus kos dan menetapkan harga.

2. Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Peningkatan Dalam Margin Keuntungan?

Peningkatan dalam margin keuntungan menunjukkan bahawa selepas menolak kos, syarikat anda memperoleh lebih banyak wang daripada setiap pelanggan yang dilayan atau produk yang dijual.

3. Bagaimanakah Perniagaan Boleh Meningkatkan Keuntungan?

 • Berhenti obses terhadap keuntungan setiap order.
 • Kurangkan kos operasi.
 • Naikkan harga anda.
 • Tingkatkan nilai order purata anda.
 • Buat program kesetiaan pelanggan.

Kesimpulan

Menjejaki margin keuntungan untuk perniagaan anda boleh membantu anda menentukan langkah yang perlu anda ambil untuk terus hidup dan berkembang maju. Semasa anda melakukan ini, anda mesti memastikan pengalaman pelanggan tetap utuh.

Dengan tips di atas tentang apa itu margin keuntungan @ ‘profit margin’ dan beberapa cara untuk meningkatkan margin keuntungan anda, anda boleh membina asas yang kukuh untuk perniagaan anda dan mengharungi sebarang ketidaktentuan ekonomi pada masa hadapan.

Ok, saya rasa cukup dulu perkongsian kali ni ya! Moga-moga anda beroleh manfaat daripadanya. Bagi anda yang sudah ada produk untuk dijual, pastikan anda tahu apa itu margin keuntungan @ ‘profit margin’ dan cara pengiraannya, namun bagi yang masih tiada produk untuk dijual, apa kata anda klik link di bawah untuk maklumat lanjut!

.

<<<Khas Untuk Anda Yang Masih Tiada Produk Untuk Dijual>>>

.

Selamat Mencuba!