Kepentingan Pengurusan Inventori FBA

0

Kali ni saya nak berkongsi pula dengan anda kepentingan pengurusan inventori FBA ni. Dalam artikel-artikel sebelum ni, saya ada terangkan tentang “Apakah ‘Fulfillment by Amazon’ (FBA) ?” dan juga “Yuran ‘Storage’ & ‘Fulfillment’ FBA” serta “Apakah Pengurusan Inventori FBA ?”. Kalau ada yang masih belum tahu tentang FBA, anda boleh klik ya di link di atas!

Sebagaimana yang anda tahu bahawa stok produk di tangan adalah aset sesebuah perniagaan. Tetapi inventori juga boleh menjejaskan perniagaan anda jika salah urus. Apabila perniagaan anda berkembang, anda mungkin menghadapi masalah seperti:

 • Lebihan inventori
 • Tahap stok yang rendah
 • Terdampar atau stok mati
 • Kerosakan
 • Kos penyimpanan yang tinggi

Jom saya dedahkan kepada anda beberapa kepentingan pengurusan inventori FBA ni:


1. FBA Menawarkan ‘Alert’ Untuk Pengiraan Lebihan Inventori

Mempunyai stok yang mencukupi untuk menghantar pesanan pelanggan dengan cepat adalah perkara yang baik; namun, mempunyai terlalu banyak inventori boleh menjejaskan perniagaan anda.

Inventori berlebihan ‘menyedut’ wang daripada perniagaan anda dengan mengikat sumber dan menghabiskan kos penyimpanan.


Amazon menawarkan ‘alert’ untuk pengiraan lebihan inventori dengan cara menilai permintaan produk, keanjalan harga, kos penjual dan input penjual untuk membantu penjual e-dagang mengurus inventori mereka dengan berkesan.

Amazon menganggap produk mempunyai lebihan inventori jika ia mempunyai:

 • Lebih 90 hari bekalan
 • Sekurang-kurangnya 1 unit berumur lebih 90 hari
 • Peluang ROI yang lebih baik (seperti mengurangkan harga untuk meningkatkan jualan)

Taktik ini boleh membantu perniagaan e-dagang anda mengelakkan daripada menyimpan lebihan inventori dengan meningkatkan jualan terus, mengurangkan yuran penyimpanan dan memperoleh pulangan pelaburan.


‘FBA sell-through rate’ ialah ukuran sejauh mana anda mengimbangi inventori FBA anda. Untuk penjual Amazon, ia dikemas kini setiap hari di bahagian ‘Dashboard dalam ‘Seller Central’. Sama ada anda menggunakan FBA atau tidak, ‘sell-through rate’ yang tinggi menunjukkan produk anda popular dan laris.

2. FBA Menawarkan ‘Restock Tool’ Secara Percuma Untuk Membantu Mengurus Inventori Dengan Cekap

Sebagai seorang usahawan, adalah penting untuk anda mempunyai produk unit yang mencukupi untuk memenuhi permintaan. Tahap stok yang rendah boleh menjejaskan jualan dan jenama anda. Tiada siapa yang suka memesan item tetapi mendapati ia kehabisan stok.

Tahap inventori yang betul untuk perniagaan anda mungkin bergantung pada musim, sejarah jualan atau permintaan pelanggan. Jalankan analisis perancangan permintaan untuk mencapai tahap inventori yang optimum.


Amazon menawarkan ‘Restock Tool’ secara percuma untuk membantu mengurus inventori dengan cekap.
Ia dibina pada ‘machine learning model’. Ia membantu anda menentukan jumlah inventori yang perlu dihantar dan masa untuk menghantarnya. ‘Restock Tool’ ini disertakan untuk penjual yang menggunakan FBA dan menyediakan kuantiti penambahan yang disyorkan dan tarikh penghantaran yang disyorkan.

‘Machine learning model’ adalah berdasarkan input Amazon mengenai ramalan permintaan, musim, yuran, input penjual, kekerapan penambahan dan kos barang yang dijual. Dengan mengambil kira stok yang ada pada masa ini, ‘Restock Tool’ mengira kuantiti inventori yang ideal untuk disimpan.3. FBA Menawarkan ‘Stranded Inventory Tool’ Untuk Mengatasi Masalah Stok Terdampar atau Stok Mati

Inventori terdampar / stok mati (stranded inventory) ialah inventori boleh dijual yang mungkin berada di ‘fulfillment center’ tetapi tidak disenaraikan untuk dijual di kedai e-dagang anda. Ia merugikan perniagaan anda kerana ia mengikat wang tunai anda. Anda membayar untuk produk, anda membayar untuk penyimpanan, namun pelanggan tidak boleh membelinya.

Inventori terdampar / stok mati (stranded inventory) akan menyebabkan kehilangan jualan, kos penyimpanan dan kehilangan kapasiti simpanan.

‘The Stranded Inventory Tool’ dalam sistem inventori Amazon boleh membantu menjejak dan membetulkan isu stok yang terdampar / stok mati ini.


4. Mengelakkan Kerosakan Produk Anda

Sesetengah item seperti produk makanan, makanan tambahan atau kosmetik mempunyai tarikh jualan atau tamat tempoh. Apabila anda menyimpan inventori melepasi tarikh jualan mengikutnya, pelaburan anda akan berkurangan.

FBA boleh menjejaki item anda melalui sistem sekaligus membantu anda mengelakkan kerosakan, membolehkan anda menjalankan promosi atau diskaun pada item yang berisiko rosak dalam masa terdekat.


5. Mengelakkan Kos Penyimpanan Yang Tinggi

Mengoptimumkan ruang penyimpanan anda boleh membantu anda mengurangkan kos dan menyimpan barangan yang laris terjual. Tidak menjejaki inventori anda boleh menyebabkan kos penyimpanan yang lebih tinggi.

Walaupun anda menggunakan sistem pengurusan inventori pihak ketiga seperti FBA, anda masih mahu menjejaki jumlah inventori yang anda ada dalam stor untuk mengelakkan daripada dikenakan yuran yang tidak perlu.

Gunakan sistem inventori untuk menjejak maklumat seperti:

 • Apa yang anda ada dalam stok
 • Bagaimana inventori anda semakin ‘tua’
 • Tahap inventori yang optimum

Jenis ‘tracking’ ini akan membantu anda mengelakkan kos penyimpanan yang tinggi.

.

Kesimpulan

.

Saya harap artikel saya kali ni dapat memberi manfaat kepada anda tentang kepentingan pengurusan inventori FBA ni ya! Banyak lagi kepentingan lain yang anda boleh perolehi jika anda menggunakan perkhidmatan FBA ni. Ia memudahkan segala urusan penjualan produk anda kepada pelanggan anda!

Jika anda ingin mengetahui lebih banyak lagi maklumat tentang FBA ni, anda bolehlah klik link di bawah ni ya!

.

<<<Lebih Banyak Info Tentang FBA>>>

.

Selamat Mencuba!