Nak Jual Apa di Amazon Tahun 2022?

0

Agak-agak anda la ye…nak jual apa di Amazon tahun 2022 ni? Naik pening kepala fikir apa nak jual. Relax…jgn serabutkan otak anda. Saya akan bantu anda dengan menyenaraikan 5 kategori produk terlaris di Amazon di tahun 2022 ni.

Dah tak sabar nak tahu ke….Jom kita roll satu persatu…

1. Hadiah & Barangan Percutian

Siapa sangka pada S1 tahun 2021, “Love Capsule Messages” dalam botol oleh INFMETRI ini akan menjadi #1 Diklik pada ASIN untuk “valentines day gifts for him” !

‘Valentines day gifts for him’ dan ‘Valentine’s Day Gifts For Her’ ialah dua istilah yang paling banyak dicari di Amazon pada awal tahun 2021. Satu lagi kategori dalam 25 teratas ialah produk Easter, khususnya ‘Easter Basket Stuffers.’

Memandangkan istilah carian ini agak generik, adalah selamat untuk mengandaikan bahawa pembeli mencari inspirasi dan idea mengenai produk hadiah dan percutian.

Amazon Marketplace ialah ‘browser friendly’, dan penjual Amazon yang berjaya memastikan untuk mengoptimumkan kedai mereka agar pelanggan ‘tersangkut’ di kedai mereka.

Sudah tentu, produk Valentine dan Easter bukanlah satu-satunya trend produk bermusim sepanjang tahun. Pada September 2021, tiga daripada 10 item teratas di Amazon adalah berkaitan dengan Halloween.

Walaupun sesetengahnya adalah item khusus seperti lampu Halloween, satu lagi adalah pakaian tradisional yang boleh menjadi popular sepanjang tahun, tetapi ia dipasarkan sebagai kostum Halloween.

Berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengikut trend pembeli hadiah:‍

  • Optimumkan imej produk anda sebulan lebih awal daripada cuti-cuti tertentu.
  • Tambahkan ‘keyword’ bermusim yang sesuai dalam ‘product description’ dan tajuk produk anda. Ini akan membantu anda menentukan kedudukan dalam carian untuk kategori tersebut.
  • Beberapa data e-dagang baru-baru ini telah mendedahkan bahawa saluran media sosial terbukti menjadi cara yang lebih berkesan untuk penjual mendorong trafik ke kedai mereka.

2. Elektronik dan Aksesori

Penyelidikan produk Amazon menunjukkan bahawa apabila iPhone baharu keluar, salah satu produk paling popular di Amazon pada bulan itu ialah sarung dan aksesori iPhone. Apabila iPhone 13 keluar tahun ini, carian untuk kes iPhone 12 iPhone 13 melonjak.

Perkara yang boleh diambil di sini ialah penjual Amazon harus sentiasa mencatat sebarang item teknologi besar yang dikeluarkan dan dengan cara ini mereka boleh mengoptimumkan kedai mereka untuk peningkatan jualan itu.

Bukan sahaja sarung iPhone yang terkenal, malah terdapat peningkatan minat apabila melibatkan ‘sustainably-made, biodegradable phone cases‘ yang dibuat untuk Android atau iOS.

Item ini akan datang pada harga yang lebih tinggi, tetapi pengguna kadangkala sanggup membayar lebih jika mereka tahu ia adalah produk berkualiti, terutamanya yang akan bertahan lebih daripada beberapa bulan.

3. Produk ‘Health & Wellness’

Serbuk protein vegan ini ialah contoh produk ‘health & wellness’ yang dijual di Amazon – ia mungkin bukan 10 produk teratas yang paling dicari di Amazon, tetapi ia adalah contoh produk yang telah membina pelanggan setia yang akan secara konsisten tempah semula produk ini.

‘Waist trainers, yoga mats, leggings dan active wear’ – antara produk ‘fitness’ yang menjadi kegilaan pada tahun 2021 dan dijangka berterusan ke tahun 2022.

Sebarang item untuk digunakan dalam gym di rumah, hiasan dan pakaian senaman adalah sebahagian daripada produk teratas yang berkaitan dengan ‘health & fitness’.

‘Supplements’ adalah satu lagi trend dalam talian yang besar dalam kategori ‘health & fitness’. Contohnya, serbuk peptida kolagen dan suplemen yang membantu meningkatkan sistem imun kita pasti akan dibeli selalu kerana penggunaannya setiap hari.

4. Women’s Tops & Summer Dresses

nak jual apa di amazon tahun 2022 2
Untuk Q2, istilah carian tertinggi ke-12 ialah “summer dresses for women”, dan pakaian oleh FRSH MNT OTTATAT ini ialah ASIN yang paling diklik.

Salah satu kategori carian teratas pada Q1 pada tahun 2021 ialah ‘women’s tops’. Pada Q2, kategori ‘summer dresses for women’ ialah item carian yang menjadi paling teratas.

Boleh la anda mencuba cari supplier untuk produk seperti di atas nanti!

5. Barangan Perhiasan Rumah

nak jual apa di amazon tahun 2022 1
Air Fryer menjadi kegilaan ramai

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, lebih ramai pembeli di A.S. mencari barangan keperluan asas isi rumah di Amazon. Daripada inspirasi reka bentuk baharu kepada barangan praktikal untuk ‘home office’, orang ramai mencari Amazon untuk trend isi rumah terkini.

Dan dengan lebih ramai orang bekerja dari rumah, orang ramai mahu menjadikan ruang rumah mereka seselesa mungkin.

Berikut ialah beberapa item produk paling popular pada tahun 2021 di Amazon dalam kategori ‘home & decor’ dan dijangka berterusan pada tahun 2022:-

  • Office chairs
  • Shower curtains
  • Led lights for bedroom
  • Desk
  • Air fryers
  • Room decor

Jadi, jika anda ingin mengembangkan perniagaan anda pada tahun 2022, ketahui ‘listing’ untuk barangan rumah tidak akan ketinggalan zaman dalam masa terdekat.

Kesimpulan

Amacam…dah ada idea ke nak jual apa di Amazon tahun 2022 ni? Kalau dah nampak idea tu, tunggu apa lagi…jom mula berniaga di Amazon.

Tahu ke macam mana nak bermula? Kalau tak tahu, klik kat bawah ni ye! Dengar kata SIFU ni semua platfrom e-dagang antarabangsa dia ‘sapu bersih’. Nak tahu siapa? Klik kat bawah ni!

.

<<<Sifu Sapu Bersih Semua Platfrom e-Dagang Antarabangsa>>>

.

Selamat Mencuba!

.