Warehouse Fulfillment vs Warehouse

0

‘Warehouse Fulfillment vs Warehouse’? Nak tahu tak apa perbezaan kedua-dua istilah ini? Maaf ye saya terpaksa guna istilah Bahasa Inggeris kerana lebih ‘mesra’ berbanding istilah Bahasa Melayu bagi perkataan ini ya!

Istilah ‘warehouse’ dan ‘warehouse fulfillment’ (kadangkala dirujuk sebagai ‘distribution centre’ atau 3PL) sering digunakan secara bergantian apabila membincangkan logistik dan pengurusan rantaian bekalan, tetapi bergantung pada keadaan. Setiap istilah memberi makna yang berbeza.

Asasnya, kedua-duanya adalah bangunan besar yang boleh menyimpan inventori untuk semua jenis perniagaan yang menjual produk fizikal sama ada melalui kedai dalam talian seperti eBay atau Amazon, atau peruncit biasa yang lain. Walaupun ini merupakan salah satu persamaan, perkhidmatan yang disediakan dan cara ia digunakan mungkin agak berbeza.

Artikel saya kali ni akan menerangkan fungsi dan tujuan setiap satu, membantu anda memahami dengan lebih baik pilihan mana yang mungkin sesuai untuk keperluan perniagaan individu anda.

warehouse fulfillment vs warehouse

‘Warehouse’ – Tempat Penyimpanan Yang Kos Efektif Untuk Inventori Produk

Apabila menggunakan istilah ‘warehouse’, ia merujuk kepada tempat di mana syarikat menyimpan produk untuk penjual untuk tempoh masa terbuka. Ia adalah kemudahan besar atau ruang industri yang menempatkan inventori untuk dijual. Ia mengandungi bekas besar, rak, tong penyimpanan dan palet yang dipenuhi dengan produk yang masing-masing dikenalpasti melalui SKU (‘Stock Keeping Unit’ / unit penyimpanan stok) unik mereka sendiri, serta peralatan seperti forklift yang digunakan untuk mengalihkan inventori.

Kebiasaannya, pemilik perniagaan menggunakan ‘warehouse’ terutamanya semasa melakukan pesanan borong atau B2B (business-to-business) dalam jumlah yang besar. Sesetengah syarikat e-dagang memiliki dan mengendalikan ‘warehouse’ mereka sendiri untuk menyimpan lebihan inventori mereka sehingga ia sedia untuk dihantar, manakala yang lain menyewakan ruang ‘warehouse’ bergantung pada keperluan penyimpanan mereka.

Bergantung pada lokasi, menyewa ruang ‘warehouse’ biasanya merupakan penyelesaian yang lebih kos efektif untuk penjual kecil hingga sederhana untuk barangan e-dagang dan ianya bergantung pada ruang yang tersedia dan syarat sewa.

Penjual yang lebih kecil, atau mereka yang baru bermula mungkin memutuskan untuk menyewa ruang yang lebih kecil dan lebih murah, seperti unit stor tempatan jika mereka tidak mempunyai ruang ‘in-house fulfillment’ untuk mengekalkan inventori mereka. Ini boleh membantu memastikan produk yang diperlukan berdekatan dengan lokasi mereka sendiri dalam ruang yang lebih menjimatkan kos.

Apakah Pula ‘Warehouse Fulfillment’?

‘Warehouse fulfillment’ ialah lokasi di mana syarikat yang diupah oleh penjual untuk ‘outsource fulfillment’ mereka. Syarikat ini yang dipanggil juga sebagai ‘3rd Party Logistics’ (3PL) akan memenuhi pesanan pelanggan yang dibuat melalui kedai e-dagang penjual. Ia selalunya lebih besar dalam saiz dan skala daripada gudang biasa yang mungkin dimiliki atau disewa oleh syarikat individu. Fungsi utama ‘warehouse fulfillment’ adalah untuk mengurus inventori penjual, menyimpan inventori, menghantar pesanan terus kepada pelanggan atau peruncit, dan membantu penjual dalam menguruskan keseluruhan operasi yang penting.

Bagaimanakah ‘Warehouse Fulfillment’ Ini Beroperasi?

‘Warehouse Fulfillment’ ialah hab untuk semua proses logistik yang diperlukan untuk mendapatkan produk penjual kepada pelanggan mereka. Ini juga dikenali sebagai proses ‘order fulfillment’.

Inventori disimpan dengan mudah di ‘warehouse fulfillment’ / 3PL sebagai persediaan untuk mengisi pesanan pelanggan. Selepas pelanggan melengkapkan pembelian, inventori dipilih daripada rak ‘warehouse fulfillment’, dibungkus dan kemudian disediakan untuk penghantaran.

Apabila penjual ‘outsource fulfillment’ mereka kepada 3PL, 3PL mengendalikan proses bagi pihak penjual. Ini termasuk penyimpanan, penerimaan, pembungkusan dan penghantaran, merundingkan kadar penghantaran yang lebih rendah, mengendalikan keperluan volum tinggi dan selalunya menurunkan kos ‘order fulfillment services’.

Apabila penjual ‘outsource fulfillment’ kepada 3PL, ia boleh memudahkan untuk mengurus inventori, menjimatkan masa untuk membolehkan penjual memberi tumpuan kepada tugas perniagaan yang lebih penting, malah meningkatkan kepuasan pelanggan.

Apakah Perbezaan Utama Antara ‘Warehouse Fulfillment’ dan ‘Warehouse’?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, walaupun sering digunakan secara bergantian, terdapat beberapa perbezaan yang ketara antara ‘warehouse fulfillment’ dan ‘warehouse’ dan peranan masing-masing dalam proses mendapatkan produk kepada pelanggan.

Peranan utama ‘warehouse’ adalah semata-mata untuk menyimpan inventori, manakala ‘warehouse fulfillment’ direka untuk meningkatkan pengalaman pelanggan di sekitar proses memesan dan menghantar produk tepat pada masanya. Ini mungkin kerana penjual menyimpan inventori mereka di 3PL yang terletak berhampiran pelanggan mereka, membantu mengurangkan masa penghantaran dan memberikan penjimatan kos.

Berikut adalah perbezaan utama antara ‘warehouse fulfillment’ dan ‘warehouse’:-

1. Penyimpanan Jangka Panjang lwn Jangka Pendek

‘Warehouse’ ialah sebahagian daripada ‘warehouse fulfillment’ / 3PL, di mana ia menyimpan inventori penjual, namun matlamat utama ‘warehouse fulfillment’ adalah untuk mengurus dengan mudah proses yang berlaku antara masa pelanggan membuat pesanan dan pesanan dihantar ke rumah mereka atau perniagaan.

Contohnya, inventori tidak akan berada di ‘warehouse fulfillment’ selama lebih daripada 30 hari. Jika inventori perlu berada di ‘warehouse fulfillment’ lebih lama, ia dianggap sebagai penyimpanan jangka panjang dan kebanyakan 3PL akan mengenakan bayaran pergudangan yang lebih tinggi. Sebaik-baiknya penjual dan 3PL akan sentiasa berhubung rapat tentang tahap inventori. Adalah penting bagi penjual untuk mengekalkan jumlah produk mereka yang sesuai, berbanding kekerapan pelanggan membuat pesanan, supaya 3PL mempunyai produk yang mencukupi untuk memenuhi permintaan pelanggan.

2. Kemudahan Operasi

‘Warehouse’ digunakan semata-mata untuk menyimpan inventori. ‘Warehouse fulfillment’ bukan sahaja menyimpan inventori, tetapi terdapat pelbagai lagi aktiviti lain seperti berikut:-

Jika operasi di ‘warehouse’, aktiviti berlaku hanya apabila inventori ditambah atau dihantar keluar. Jarang ada perkhidmatan tambahan yang ditawarkan seperti di atas.

3. Kekerapan Pengambilan Produk oleh Syarikat Penghantaran

‘Warehouse fulfillment’ / 3PL sering menjalinkan hubungan dengan beberapa syarikat perkapalan. Memandangkan ‘warehouse fulfillment’ beroperasi untuk menyediakan pesanan B2B (business-to-business) dan B2C (business-to-consumer) sebaik sahaja ia dibuat, mereka memerlukan beberapa syarikat untuk mengambil penghantaran sekurang-kurangnya sekali sehari, kadangkala lebih banyak mengikut keperluan. Ini membantu memastikan pesanan akan dihantar dalam jangka masa yang dijamin kepada pelanggan.

Bergantung pada cara penjual memilih untuk menghantar produk mereka, kurier mungkin perlu mengambil sebarang pesanan dengan masa penghantaran khas seperti hari yang sama atau hari berikutnya pada masa tertentu untuk memastikan penghantaran tepat pada masanya. Kadangkala kurier tertentu akan mempunyai masa tetap mereka menjadualkan pengambilan, kedua-dua untuk penghantaran domestik dan antarabangsa.

Biasanya syarikat ‘warehouse fulfillment’ akan mempunyai masa cutoff untuk pesanan dibuat mengikut kelajuan penghantaran yang dipilih oleh pelanggan. Sebagai contoh, pesanan mungkin perlu dibuat tengah hari dan menjamin penghantaran pada hari berikutnya.

Sebuah ‘warehouse’, sebaliknya, biasanya akan mempunyai jadual pengambilan yang kurang kerap, kerana kos efektif untuk menghantar semua item pada masa yang sama, tanpa mengira kelajuan yang diminta oleh pelanggan.

Syarikat pengangkutan yang digunakan oleh ‘warehouse’ sering mendesak masa tertentu untuk mengambil pesanan, yang boleh menyebabkan kelewatan dalam masa penghantaran dan mengurangkan kefleksibelan kos penghantaran untuk penjual.

Kesimpulan

Rasanya anda dah boleh bezakan ‘warehouse fulfillment’ vs ‘wareshouse’ ni kan? Walaupun istilah ‘warehouse fulfillment’ vs ‘warehouse’ kerap digunakan secara bergantian, keperluan untuk ruang ‘warehouse’ yang ringkas adalah jauh berbeza daripada dapat menggunakan perkhidmatan yang lengkap melalui ‘warehouse fulfillment’. Terpulanglah kepada penjual untuk memilih perkhidmatan yang bagaimana mereka perlukan.

Jadi, jika anda memilih perkhidmatan ‘warehouse fulfillment’ untuk pesanan pelanggan anda, dan anda tidak pasti prosedurnya, anda boleh klik link di bawah ni.

.

<<<Prosedur Perkhidmatan ‘Warehouse Fulfillment’>>>

.

Selamat Mencuba!