Anda Seorang Pemilik Perniagaan @ Usahawan ?

0

Hari ini saya nak berkongsi dengan anda informasi yang lebih santai…namun memerlukan anda membezakan dan menilai semula diri anda adakah anda seorang pemilik perniagaan @ usahawan ?

Istilah sering digunakan secara berganti. Walau bagaimanapun, perbezaan kecil dalam pemikiran dan pendekatan membezakan pemilik perniagaan dan usahawan. Akibatnya, ramai pemilik perniagaan tersalah menyebut diri mereka sebagai usahawan dan begitu juga sebaliknya.

Kedua-duanya hanya berbeza dari segi istilah, namun peranannya tiada yang lebih baik antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, jika anda ingin maju dalam perjalanan perniagaan anda, anda perlu memahami perbezaan ini.

Jadi, adakah anda seorang pemilik perniagaan @ usahawan, dan yang manakah pilihan anda?

anda seorang pemilik perniagaan @ usahawan 1

Artikel ini akan meneroka perbezaan antara pemilik perniagaan dan usahawan, bersama-sama dengan banyak contoh pemilikan perniagaan. Jom kita lihat satu persatu ya!

Apakah Pemilik Perniagaan?

Dari segi undang-undang, pemilik perniagaan ialah sesiapa sahaja yang memiliki perniagaan. Mereka adalah pemilik sah perniagaan – atau salah seorang pemilik. Walau bagaimanapun, istilah “pemilik perniagaan” biasanya merujuk kepada orang yang memiliki perniagaan dan menjalankannya.

Pemilik perniagaan boleh terdiri daripada orang yang menjalankan perniagaan kecil yang dikendalikan pemilik atau mereka yang memiliki dan menjalankan syarikat bernilai juta dolar dengan ramai pekerja.

Pemilik perniagaan boleh mengagihkan tugas dan tanggungjawab kepada orang lain. Dan mereka mungkin bekerja bersama pekerja dan mendapat gaji. Walau bagaimanapun, tanpa mengira saiz syarikat, mereka mempunyai kawalan muktamad ke atas perniagaan.

10 Gelaran Pemilik Perniagaan Biasa

Pemilik perniagaan mempunyai banyak gelaran yang berbeza, bergantung pada tanggungjawab mereka. Berikut ialah senarai ringkas 10 gelaran pemilik perniagaan – enam yang terakhir bukanlah gelaran pemilik perniagaan semata-mata, tetapi ia adalah peranan yang sering diambil oleh pemilik perniagaan:

  • Pemilik
  • ‘Proprietor’
  • Pengasas
  • Ketua Pegawai Eksekutif atau CEO
  • Pengarah Urusan
  • Presiden
  • Pengarah
  • Pengetua
  • ‘Managing Partner’
  • Pengerusi

Kini, usahawan juga adalah pemilik perniagaan, tetapi tidak setiap pemilik perniagaan adalah usahawan. Jadi, apa bezanya? Jom kita lihat perbezaannya.

Pemilik Perniagaan vs Usahawan

Pendek kata, pemilik perniagaan biasanya membina perusahaan berdasarkan idea dan model yang terbukti, seperti restoran dan jenama fesyen. Sebaliknya, usahawan mengambil lebih banyak risiko dengan meneruskan idea inovatif yang menyelesaikan masalah biasa, seperti Uber menyediakan cara untuk memesan teksi dengan aplikasi.

anda seorang pemilik perniagaan @ usahawan 3

Walau bagaimanapun, banyak perbezaan antara pemilik perniagaan dan usahawan, dan ditafsir dalam istilah yang berbeza. Jadi, untuk membantu menggambarkan perbezaan antara keduanya, berikut ialah perbandingan enam aspek perniagaan utama:-

1. Motivasi

Pemilik perniagaan dan usahawan sering memulakan perniagaan atas sebab yang berbeza.

Pemilik Perniagaan

Pemilik perniagaan mungkin memulakan perniagaan kerana ia adalah perkembangan semula jadi, mereka melihat peluang yang sangat baik, atau mahu bekerja untuk diri mereka sendiri. Mungkin mereka terlibat untuk mendapatkan wang. Atau mungkin mereka suka melakukan sesuatu sehingga mereka memutuskan untuk membina perniagaan di sekelilingnya.

Sebagai contoh, seseorang yang suka rambut dan solek mungkin membuka salun di kawasan kejiranan yang belum ada salun. Atau seseorang yang telah lama bekerja di kedai pembaikan kereta mungkin akan memulakan perniagaan mereka sendiri untuk mendapatkan lebih banyak wang.

Usahawan

Sebaliknya, usahawan lebih berkemungkinan untuk memulakan perniagaan kerana mereka terjumpa cara baharu melakukan sesuatu, ingin mencabar status quo atau mencipta impak positif.

Seperti yang dinyatakan di atas, pengasas Uber mencipta cara baharu untuk memesan teksi. Dalam contoh lain, usahawan Blake Mycoskie memulakan jenama kasut Tom’s dengan tawaran beli-satu-beri-satu yang inovatif untuk menyediakan kasut kepada mereka yang tidak memilikinya.

2. Inovasi

Begitu juga, terdapat perbezaan dalam cara pemilik perniagaan dan usahawan mendekati idea dan inovasi.

Pemilik Perniagaan

Pemilik perniagaan yang berjaya tidak terlalu prihatin dengan idea atau inovasi yang baru. Mereka belajar daripada yang terbaik dalam industri mereka dan menggunakan prinsip yang terbukti untuk berjaya. Mereka memahami perniagaan mereka dengan rapat dan mengetahui pasaran sasaran mereka dari dalam. Dan mereka menumpukan pada mengembangkan perniagaan mereka dan melayani pelanggan mereka.

Contohnya, perniagaan e-dagang yang menjual pakaian mengikuti model perniagaan yang telah dicuba dan diuji. Pemilik perniagaan akan berjaya dengan mewujudkan jenama yang berharga dan menawarkan produk dan perkhidmatan yang unggul kepada pasaran sasaran yang jelas.

Usahawan

Sebagai alternatif, usahawan berfikir besar dan bermimpi lebih besar. Mereka adalah peneraju industri atau niche mereka, menghasilkan idea inovatif yang mengubah status quo. Mereka mengusahakan idea yang belum diuji lagi. Sasaran pasaran mereka mesti diajar apakah produk atau perkhidmatan mereka dan cara menggunakannya.

Sebagai contoh, pengasas Airbnb melihat peluang yang tidak pernah direbut atau dilihat oleh orang lain.

Inilah yang berlaku:

Pengasas Airbnb tidak mampu membayar sewa mereka, tetapi mereka tahu bahawa pada masa itu ada satu persidangan besar akan datang ke bandar dan semua hotel tempatan penuh. Jadi, mereka meyakinkan beberapa pengunjung persidangan untuk tinggal bersama mereka di atas ‘air mattress’ / tilam angin dan mengenakan bayaran yang sedikit.

3. Pertumbuhan

Lazimnya, pemilik perniagaan dan usahawan juga mempunyai pemikiran yang sedikit berbeza apabila ia berkaitan dengan pertumbuhan.

Pemilik Perniagaan

Sesetengah pemilik perniagaan kecil gembira mengekalkan tahap pendapatan semasa mereka. Sebagai contoh, banyak kedai ibu dan anak cukup berpuas hati dengan satu atau dua kedai dan tidak berminat untuk mengembangkan ke seluruh negeri dan kemudian ke seluruh negara.

Pemilik perniagaan lain berminat untuk mengembangkan syarikat mereka sebanyak mungkin. Mereka melakukan ini dengan melabur dalam pemasaran mereka, mengembangkan tenaga kerja mereka, dan mengembangkan penawaran produk dan perkhidmatan mereka.

Pemilik perniagaan mengembangkan langkah demi langkah dan menyatukan peningkatan mereka setiap langkah. Sebagai contoh, pemilik perniagaan kafe tempatan mungkin mempunyai rancangan untuk mengembangkan perniagaan mereka dengan membuka lokasi lain di pusat bandar.

Usahawan

Usahawan berusaha untuk pertumbuhan yang pesat. Mereka tidak mahu berkembang secara berterusan – mereka mahu pergi ke seluruh negeri, ke seluruh negara, dan kemudian ke peringkat antarabangsa secepat mungkin. Mereka tidak cuba berkembang menggunakan kaedah yang sama seperti perniagaan lain. Dan mereka mencipta semula peraturan untuk mengukir pasaran baharu untuk diri mereka sendiri untuk menguasai persaingan.

Bandingkan contoh kafe tempatan di atas dengan Starbucks.

Starbucks bermula dengan satu kedai tunggal di Pasar Pike Place Seattle. Walau bagaimanapun, Starbucks tidak hanya menjual kopi seperti pesaingnya. Mereka menjadikan kopi sebagai pengalaman mewah yang menjadikan perniagaan ini menonjol daripada orang ramai – dan membantu mengembangkan jenama itu kepada dunia dengan 30,000 kedai runcit di 80 pasaran.

4. Pemikiran

Apabila membandingkan usahawan berbanding pemilik perniagaan kecil, adalah penting untuk mempertimbangkan cara mereka berfikir.

Pemilik Perniagaan

Pemilik perniagaan biasanya prihatin dengan mengurus dan mengembangkan syarikat. Akibatnya, mereka mempunyai senarai tugasan yang menumpukan pada meningkatkan perniagaan, mengurus pekerja dan meningkatkan jualan. Apabila bekerja, pemilik perniagaan menghabiskan sebahagian besar masa mereka mengurus untuk hari ini dan sebahagian masa mereka merancang untuk masa depan.

Sebagai contoh, pemilik perniagaan dropshipping paling prihatin dengan menambah baik kedai online mereka, meningkatkan usaha pemasaran mereka dan mencari idea produk yang menguntungkan.

Usahawan

Sebaliknya, usahawan lebih fokus pada masa depan. Seperti pemain catur, mereka sentiasa memikirkan sepuluh langkah ke hadapan. Mereka mengupah orang lain untuk menguruskan tugas harian perniagaan secepat mungkin. Kemudian, mereka menumpukan pada skala syarikat.

Untuk meneruskan contoh di atas, seorang usahawan mungkin memulakan perniagaan dropshipping kerana ia merupakan cara yang menjimatkan kos untuk memulakan perniagaan online. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai rancangan untuk bergerak melangkaui perniagaan permulaan mereka – mereka mahu mencipta sesuatu yang unik.

Usahawan ini boleh mencipta jenama dropshipping yang berharga dan menjana keuntungan untuk melabur semula dalam perniagaan mereka. Mereka kemudiannya boleh mengembangkan barisan produk mereka untuk memasukkan reka bentuk asal yang mereka cipta sendiri. Mereka akan menggunakan dropshipping sebagai batu loncatan untuk membiayai visi mereka, seperti jenama fesyen antarabangsa yang menjual reka bentuk asli yang diperbuat daripada bahan inovatif dan mesra alam.

Untuk contoh kehidupan sebenar jenis pengembangan ini, lihat Amazon.

Jeff Bezos, pengasas Amazon, tidak berhasrat untuk menjual buku dalam talian – dia berhasrat untuk mencipta “the everything store.” Menjual buku dalam talian hanyalah batu loncatan pertama. Sejak itu, Amazon telah berkembang dengan pelbagai kategori produk seperti perkakasan komputer, ‘cloud technology’ dan servis ‘media streaming’ serta bermacam-macam lagi.

5. Risiko

Risiko pemilikan perniagaan diketahui secara meluas. Walau bagaimanapun, pemilik perniagaan kecil dan usahawan cenderung untuk mendekati risiko secara berbeza.

Pemilik Perniagaan

Pemilik perniagaan tidak mempertaruhkan sesuatu yang besar. Mereka mengambil risiko yang dikira dan akan bertambah untuk mengembangkan perniagaan mereka secara berterusan dari semasa ke semasa.

Contohnya: Jenama e-dagang mungkin dijual dalam talian menggunakan kaedah pemasaran organik – iaitu kaedah pemasaran ‘percuma’, seperti pemasaran media sosial. Sebaik sahaja mereka membuat beberapa jualan dan telah mengesahkan produk mereka, mereka boleh melabur semula keuntungan mereka ke dalam pengiklanan Facebook. Dengan cara ini, jika produk tidak berjaya, mereka tidak mengeluarkan semua wang tunai mereka pada iklan.

Pemilik perniagaan yang berjaya bersikap optimistik dengan berhati-hati – mungkin, mereka mengambil pinjaman perniagaan kecil yang mereka yakin boleh dibayar balik.

Usahawan

Usahawan seringkali mempertaruhkan sesuatu yang besar.

Mereka mempertaruhkan semua idea yang tidak terbukti. Mereka taksub dengan idea mereka dan sering mencari sumber wang daripada pelabur. Walaupun idea ini kadang-kadang tidak berjaya, mereka tetap akan melakukannya.

Usahawan Richard Branson memulakan Kumpulan Virgin yang bermasalah sebelum ini dan mengembangkannya kepada empayar bernilai bilion dolar. Kumpulan Virgin kini termasuk syarikat penerbangan, rangkaian hotel, perkhidmatan kewangan dan syarikat media. Walau bagaimanapun, setiap pengembangan ini memerlukan risiko besar.

Sebagai contoh, apabila Branson memulakan Virgin Airlines, ia memberikan tekanan besar kepada perniagaan Virgin Group yang lain. Dalam kata-kata Branson:

“We were sailing close to the wind and were almost sunk before our first trip when a bird flew into the engine during a test flight. We had to use our cash reserves to buy a new one.”

6. ‘Attachment’

Lazimnya, pemilik perniagaan dan usahawan melihat perniagaan dalam cara yang berbeza.

Pemilik Perniagaan

Pemilik perniagaan sering terikat secara emosi dengan perniagaan mereka. Ada yang tidak pernah terfikir untuk menjual perniagaan mereka. Ada yang mungkin menamakan syarikat itu dengan nama mereka sendiri atau menggunakan nama keluarga mereka.

Pemilik perniagaan lain tidak begitu terikat dengan syarikat mereka, tetapi mereka menghargainya kerana ia membolehkan mereka mengambil keputusan dan mengawal nasib mereka.

Akibatnya, pemilik perniagaan kecil cenderung untuk berpegang pada apa yang mereka lakukan dengan terbaik.

Sebagai contoh, pemilik perniagaan mungkin memulakan blog untuk mendapatkan wang daripada pemasaran affiliate dengan mempromosikan perkhidmatan lain dan memperoleh komisen. Pemilik perniagaan ini boleh menamakan laman web itu dengan nama mereka sendiri dan menulis setiap catatan blog dari perspektif mereka. Mereka boleh memberi tumpuan untuk menjadi seorang blogger yang mantap dan mengembangkan pendapatan mereka melalui penulisan dan pemasaran affiliate.

Selepas beberapa tahun, mungkin mereka telah mencipta nama sebagai blogger, mengupah beberapa pekerja, dan meningkatkan pendapatan mereka dengan ketara.

Usahawan

Usahawan biasanya lebih mementingkan idea mereka dan kesan yang ingin mereka hasilkan lebih daripada syarikat itu sendiri. Mereka tidak terikat dengan cara tertentu untuk melakukan sesuatu. Sebaik sahaja mereka berjaya membangunkan visi mereka, mereka mencari idea besar seterusnya untuk diusahakan.

Untuk meneruskan contoh ini, seorang usahawan yang berjaya dalam pemasaran affiliate akan dengan cepat ‘outsource’ tugas perniagaan mereka dan meneruskan idea tambahan untuk berkembang. Mungkin mereka akan mula menjual produk dropship melalui laman web mereka juga. Mungkin mereka akan membina saluran YouTube di sekitar niche mereka untuk mempromosikan link affiliate, dengan rancangan untuk membangunkan ‘content’ tersebut menjadi kursus dalam talian.

Anda dapat tak idea itu?

Untuk contoh kehidupan sebenar, ambil Uber. Pengasasnya terus berkembang melangkaui ke perkhidmatan lain seperti penghantaran makanan. Pemimpin Uber tidak berpuas hati dengan mencipta platform ‘ridesharing’ sahaja, mereka melihat Uber sebagai platform penghantaran global dengan keupayaan untuk menjual apa sahaja dan segala-galanya kepada 103 juta pengguna aktif mereka.

Usahawan sering mempunyai “exit strategy” juga. Mungkin mereka mempunyai rancangan untuk menjual laman web atau kedai online mereka kepada platform seperti Exchange Marketplace. Kemudian mereka boleh merealisasikan modal dalam perniagaan mereka dan melaburkannya ke dalam idea baharu.

Kesimpulan

Jika anda menjalankan perniagaan – atau ingin memulakan perniagaan – artikel ini boleh membantu untuk memahami perbezaan antara pemilik perniagaan dan usahawan.

Ringkasnya, pemilik perniagaan yang berjaya belajar daripada yang terbaik dalam industri mereka, menggunakan idea yang terbukti, mengambil risiko yang diukur dan mengembangkan perniagaan mereka secara berperingkat. Mereka sering memulakan perniagaan untuk tujuan praktikal, seperti melakukan sesuatu yang mereka suka untuk mencari rezeki, memperoleh lebih banyak kebebasan atau memperoleh lebih banyak wang.

Sebaliknya, usahawan didorong oleh keinginan untuk mencabar status quo. Mereka mempunyai idea asli yang belum diuji, dan mereka mengambil risiko apabila mereka mengejar idea ini. Usahawan sering ingin membuat impak yang besar dengan mencari cara inovatif untuk skala dan berkembang dengan cepat.

Sekali lagi, tidak ada peranan yang lebih baik daripada yang lain. Kedua-dua pemilik perniagaan dan usahawan melangkah keluar daripada status quo, meraih kehidupan yang lebih baik, dan melakukan perkara mengikut syarat mereka sendiri.

Namun, adakah anda seorang pemilik perniagaan @ usahawan? Anda nilai sendiri ya! Walau siapapun anda, tak kira pemilik perniagaan mahupun usahawan, yang pasti kita semua ingin mencari rezeki yang halal untuk keluarga. Asalkan anda mendapat kepuasan yang anda ingini, teruskanlah apa yang sedang anda lakukan dan perbaiki apa jua kelemahan dan capai apa yang ingin anda capai!

Sekiranya anda masih ‘blur-blur’ nak jadi yang mana, sama ada anda seorang pemilik perniagaan @ usahawan, cuba klik link di bawah untuk mengetahui jawapannya! Pasti anda akan teruja!

.

<<<Jom Mula Bisnes Pertama Anda DI SINI>>>

.

Selamat Mencuba!