Bisnes Online Tahun 2022 di Malaysia | 7 Peluang Bisnes Online Untuk Anda Terokai

0

Bisnes Online Tahun 2022? Adakah masih terdapat peluang untuk menjalankan bisnes online di Malaysia pada tahun 2022 ni?


Jawapannya ya, dan tidak sukar untuk mencari peluang bisnes online di Malaysia. Internet mudah diakses di kebanyakan tempat di Malaysia. Hanya singgah di Starbucks atau McD, beli minuman dan anda akan disambungkan ke dunia maya dalam beberapa saat.

Pertimbangkan bahawa populasi pengguna internet meningkat dengan pesat selama bertahun-tahun, terdapat potensi yang tidak terhad dalam bisnes online ni.

Terdapat begitu banyak jenis perniagaan dalam talian yang dijalankan pada masa kini dan mudah untuk anda tersesat dalam bisnes online yang harus anda ceburi, terutamanya untuk newbie.

Anda mungkin bertanya pada diri sendiri, patutkah anda mulakan dengan sesuatu yang anda sudah tahu? Atau mulakan bisnes online yang anda hanya mempunyai sikit atau tiada ilmu langsung mengenainya tetapi anda yakin ia mempunyai potensi tinggi untuk menjana pendapatan?

Antara peluang bisnes online di Malaysia termasuk memulakan kedai e-Dagang, menjual produk melalui video Facebook Live, Perkhidmatan Reka Bentuk Grafik, Pemasaran Affiliate, , Program Rujukan MLM Dalam Talian, Dropshipping Dalam Talian, menjual eBook dalam talian, Kursus dalam talian, menjadi penulis kandungan, Blogging, menjadi YouTuber dan banyak lagi.

Dalam artikel kali ni, saya akan berkongsi dengan 7 peluang bisnes online di Malaysia di tahun 2022 nanti. Jika anda ingin menjana pendapatan melalui bisnes online di Malaysia sempena tahun 2022 nanti, jom baca sampai abis ya…

Di bawah ialah beberapa idea yang boleh anda pertimbangkan apabila anda mencari peluang bisnes online untuk bermula di Malaysia. Saya akan membandingkan juga kebaikan dan keburukan peluang-peluang bisnes online ini dan anda boleh buat pilihan anda sendiri.

1. Menjual di Facebook menggunakan Live Video

Ramai rakyat Malaysia yang kreatif. Ramai penjual mula menjual atau mempromosikan produk mereka dengan menggunakan rakaman Facebook Live Video.

Sesetengah peniaga memaparkan jam penggera dan menjadikannya acara lelongan untuk menjadikannya lebih menarik. Ciri video Facebook Live memberikan peluang yang baik kepada penjual untuk berinteraksi dengan pelanggan mereka.

Memandangkan muka anda di hadapan video secara langsung mungkin bukan perkara yang mudah untuk dilakukan. Walau bagaimanapun, ia adalah cara yang sangat berkesan untuk mendapatkan kepercayaan dan keyakinan daripada pelanggan anda. Orang ramai sentiasa ingin tahu siapa sebenarnya yang menjual produk di belakang tabir.

Kelebihan:

Pelanggan kini boleh berkomunikasi secara langsung dengan penjual jika mereka mempunyai sebarang soalan, dan bukannya berurusan dengan sistem balasan automatik yang ‘tidak begitu pintar’.

Kekurangan:

Anda perlu menjadualkan live video anda dengan betul (biasanya orang melakukannya selepas makan malam, sekitar jam 7-10 malam). Sudah tentu, jika anda kelihatan lebih menarik di hadapan kamera, anda mungkin mendapat jualan yang lebih ‘mudah’.

2. Mulakan Kedai e-Dagang (e-commerce) anda sendiri

Jika anda ingin menjenamakan produk atau syarikat anda sendiri, anda harus membina sendiri kedai e-dagang (e-commerce).

Memulakan kedai e-dagang di Malaysia tidak sukar dan ia jauh lebih murah daripada menyewa atau mempunyai kedai fizikal. Apa yang anda perlu lakukan ialah mendapatkan nama domain dan web hosting, cari syarikat reka bentuk web untuk membantu anda menyediakan kedai dalam talian dan melengkapkannya dengan kaedah pembayaran yang dipercayai.

Salah satu perbezaan terbesar antara menjual di Facebook dan memiliki kedai e-dagang anda sendiri ialah kaedah pembayaran yang dipercayai, seperti ipay88, MOLPay dan eGHL.

Adalah tidak begitu profesional meminta pelanggan anda memasukkan akaun peribadi anda apabila mereka membeli produk daripada anda. Mempunyai kaedah pembayaran yang boleh dipercayai akan meningkatkan keyakinan pembeli.

Di samping itu, sesetengah kad kredit menawarkan mata ganjaran atau rebat tunai daripada bank mereka, oleh itu sesetengah orang lebih suka menggunakan kad kredit untuk membayar dalam talian. Ini akan menggalakkan mereka untuk berbelanja lebih dengan kad kredit mereka.

Kelebihan:

Anda mempunyai jenama unik dan kedai online anda sendiri. Semuanya akan berada di bawah kawalan anda.

Kekurangan:

Memerlukan belanjawan tambahan untuk menyediakan kedai online anda sendiri dan juga untuk kos pengiklanan.

3. Senaraikan produk anda di Pasaran e-Commerce sedia ada

Jika anda tidak mampu membina kedai online anda sendiri, anda sentiasa boleh mencari senarai tapak web/platform jualan dalam talian untuk menyenaraikan produk anda.

Anda boleh menjual produk anda melalui laman web e-commerce yang terkenal seperti Shopee dan Lazada untuk pasaran tempatan atau eBay dan Amazon untuk pasaran luar negara.

Terdapat banyak aplikasi percuma di pasaran seperti Shopee dan Lazada yang pada asasnya mempunyai fungsi yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pasaran memerlukan anda membayar yuran pendaftaran yang kecil sebelum mula menyenaraikan produk anda, contohnya, Lelong.my. Sesetengah akan mengutip peratusan yuran transaksi untuk setiap jualan yang anda hasilkan, jadi pastikan anda membaca polisi mereka sebelum anda mula menjual produk anda di laman web e-commerce mereka.

Kelebihan:

Kebanyakan pasaran e-commerce sama ada di Malaysia mahupun luar negara melakukan pengiklanan dan promosi mereka sendiri, dengan itu akan mendapat trafik secara percuma sahaja.

Kekurangan:

Memandangkan ia adalah pasaran online, terdapat banyak peniaga dan penjual bersaing antara satu sama lain. Di Malaysia, pembeli cenderung untuk menyusun item dengan harga dalam susunan menaik (paling murah di atas), oleh itu produk tersenarai paling murah mungkin akan mempunyai peluang yang lebih besar untuk mendapat order.

Dalam kebanyakan kes, kuantiti jualan akan menjadi kunci kerana margin keuntungan menjadi lebih rendah dengan perang harga yang sengit.

4. Perniagaan Dropshipping

bisnes online tahun 2022 dropship

Dropshipping ialah kaedah di mana penjual tidak menyimpan stok produk yang dijualnya. Sebaliknya, apabila penjual menjual produk, ia membeli item itu daripada pihak ketiga dan pihak ketiga yang akan menghantarnya terus kepada pelanggan. Penjual tidak pernah melihat atau mengendalikan produk tersebut.

Kelebihan:

Anda tidak perlu menyimpan sebarang stok produk anda. Anda benar-benar boleh menjual apa sahaja tanpa pembelian barangan terlebih dahulu. Ia adalah salah satu model perniagaan terbaik dengan modal sekecil mungkin.

Keburukan:

Anda perlu berhati-hati bagaimana pihak ketiga (pemborong atau pengilang) sebenarnya membungkus dan menghantar barangan kepada pelanggan anda. Pastikan mereka tidak memasukkan sebarang harga atau label pengiklanan “sebenar”.

5. Jadi YouTuber

Ya, anda sebenarnya boleh menjana pendapatan dari Youtube. Ini, sebenarnya, salah satu peluang bisnes online terbesar hari ini.

Apa yang anda perlu lakukan ialah memilih topik yang anda ingin fokuskan dan kamera video yang bagus serta kandungan video yang hebat. Anda boleh memperolehi wang daripadanya dengan upload video anda dengan syarat anda tidak melanggar peraturan hak cipta.

Kelebihan:

Ini boleh menjadi pendapatan pasif. Anda hanya perlu mencipta video yang hebat sekali dan ia akan sentiasa ada untuk menjana wang anda selama-lamanya.

Kekurangan:

Anda perlu unik dan menonjol daripada orang lain.

6. Pemasaran Affiliate

bisnes online tahun 2022 affiliate

Pemasaran affiliate ialah sistem pemasaran di mana peruncit dalam talian akan membayar komisen kepada tapak web luaran untuk trafik atau jualan yang dijana daripada rujukannya. Tidak ramai pemasar affiliate di Malaysia walaupun beribu-ribu produk dijual secara dalam talian.

Anda boleh mula melakukan pemasaran affiliate dengan hanya membuat blog dan berkongsi maklumat berguna tentang produk atau perkhidmatan.

Salah satu platform pemasaran affiliate yang sangat dicadangkan ialah program affiliate Involve Asia. Ia adalah platform affiliate yang menghubungkan pengiklan kepada penerbit dan menyediakan sistem penjejakan yang unik untuk setiap transaksi.

Banyak syarikat-syarikat e-dagang yang besar telah mendaftar ke platform ini seperti Malindo Air, Lazada, Shopee, Zalora dan sebagainya. Anda boleh memasarkan sebarang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat ini secara online.

Kelebihan:

Anda tidak perlu mempunyai produk atau perkhidmatan anda sendiri.

Keburukan:

Anda tidak mempunyai kawalan penuh ke atas produk dan harga, anda hanya boleh mengesyorkan apa yang ditawarkan.

7. Menjual Foto Stok Dalam Talian

Pilih foto terbaik anda dan tukarkannya menjadi wang dengan menjualnya di laman web Microstock.

Laman web Microstock, seperti istockphoto.com atau shutterstock.com, memudahkan para amatur yang meminati fotografi untuk mula menjual foto mereka secara online.

Setelah diluluskan sebagai penyumbang, kebanyakan laman web Microstock tidak mengenakan bayaran kepada jurugambar untuk upload foto ke portfolio mereka. Sebaliknya, ia mengambil peratusan daripada setiap jualan.

Kelebihan:

Menjual foto stok boleh menjadi pendapatan pasif apabila foto yang anda ambil bertahun-tahun yang lalu dapat menghasilkan sumber pendapatan. Tiada tarikh luput untuk gambar stok.

Keburukan:

Kebanyakan laman web memulakan harga imej mereka pada hanya $1 untuk saiz terkecil, dengan kos meningkat dengan saiz imej. Jadi, ini semua tentang kualiti foto anda dan bilangan foto yang anda sumbangkan. Lebih baik kualiti, lebih banyak muat turun; lebih banyak foto yang anda muat naik, lebih baik peluang foto anda akan dibeli.

Akhir Kata

Cukuplah 7 peluang bisnes online tahun 2022 saya kongsi dengan anda kali ni ye. Sebenarnya ada banyak lagi peluang bisnes online yang lain. InsyaAllah akan saya kongsikan pada masa yang lain ya. Saya harap anda akan mendapat beberapa idea tentang cara menjana pendapatan melalui internet.

Jangan lupa untuk mencuba idea-idea bisnes online di atas ya! Jom jadikan impian anda menjadi kenyataan di tahun 2022 nanti!

Jika anda perlukan GURU untuk bantu anda dalam menjual produk anda di pasaran luar negara, apa kata anda klik link di bawah:

<<<Mulakan Bisnes Online Tahun 2022 Anda DI SINI>>>

SELAMAT MENCUBA!!!