Cara Ambil Gambar Produk Makanan

0

Cara ambil gambar produk makanan ni nampak mudah, namun jika anda tidak tahu cara yang betul, makanan yang sedap akan nampak tak sedap. Jika anda tahu cara yang betul, makanan yang tak sedap pun boleh nampak sedap. Betul tak?

Nak tak kalau saya kongsikan dengan anda cara ambil gambar produk makanan daripada seorang amatur kepada seorang yang profesional?

Jom ikuti langkah-langkahnya:

1. Pilih Sudut Terbaik Untuk Hidangan Anda

Pastikan gambar makanan anda menonjol daripada yang lain dengan merakam hidangan anda dari sudut yang berbeza. Apabila memikirkan sudut untuk merakam, ambil petunjuk dari cara hidangan itu disalut. Jika hidangan dibina secara menegak, rakamnya terus untuk mencapai kedalaman dalam foto anda. Dalam contoh ini, kuih sepit gulung disusun untuk memberi ketinggian pada hidangan. Jika hidangan dibina rata, tangkap gambar dari atas mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk mempamerkan hidangan.

TIps: Tidak kira bagaimana cara anda letak hidangan sama ada secara menegak, rata dan sebagainya, sudut membantu mencipta gaya yang lebih menonjol.

2. JANGAN Ambil Gambar Dari Sudut Biasa Sahaja

Walaupun anda mungkin menggemari sesuatu cara ‘shoot’ gambar, tidak bermakna ia berfungsi untuk semua hidangan. Malah sudut 45 darjah biasa mungkin tidak menangkap hidangan anda dengan cara yang terbaik. Turun terus ke aras hidangan dan tangkap gambar dari sana, atau cuba tangkap gambar secara dekat. Teruskan bereksperimen dan jangan takut untuk mencuba ‘shoot’ yang berbeza, walaupun ia bermakna berdiri di atas kerusi untuk mencapai sudut terbaik untuk hidangan anda.

3. Cari Cahaya Siang Semula Jadi

Sentiasa merakam pada waktu siang semula jadi untuk mendapatkan imej makanan yang menyelerakan. Jika anda berada di rumah, sediakan tempat mengambil gambar hidangan anda di luar tempat cahaya masuk. Jika anda pergi ke restoran, tempah atau cari tempat duduk di sebelah tingkap yang besar dan terang. Hidangkan makanan anda dari sebelah atau sedikit dari belakang untuk menunjukkan tekstur dan kontras makanan. Dalam contoh ini, menggunakan pinggan putih biasa juga membantu bahan berwarna-warni menonjol.

Tips: Tambahkan gerakan atau elemen manusia untuk membantu menghasilkan naratif yang lebih baik tentang hidangan anda. Contohnya seperti gambar di atas iaitu sos plum dituangkan ke atas makanan.

4. JANGAN Gunakan ‘Flash’ atau Cahaya Buatan Dengan Salah

Menggunakan ‘flash’ dengan betul boleh menghalang foto makanan anda daripada kelihatan ‘flat’ dan tidak menyelerakan. Jika anda berada di sudut restoran, halakan ‘flash’ mudah alih anda pada sudut supaya cahaya melantun dari dinding untuk kesan cahaya belakang. Merakam makanan pada waktu malam tidak menjadi masalah apabila anda menggunakan ‘flash’ dengan betul. Letakkan ‘flash’ mudah alih anda di luar tingkap dan halakan ke arah bilik. Memandangkan ‘flash’ ialah sumber cahaya kecil yang boleh menjadi keras, gunakan ‘flash diffuser’ untuk menyerakkan cahaya untuk menghasilkan kesan cahaya siang yang lembut dan semula jadi.

5. Pilih Titik Fokus Terbaik

cara ambil gambar produk makanan 2

Apabila anda memilih titik fokus dalam fotografi makanan anda, anda ingin menyerlahkan bahagian hidangan yang paling lazat. Perhatikan bahawa kerana latar belakang kabur, ini menarik perhatian kepada makanan di atas, membolehkan latar belakang dan latar depan bertindak sebagai ruang pasif untuk membingkai subjek utama.

TIps: Elakkan corak atau terlalu banyak hiasan di latar belakang supaya anda tidak mengalih perhatian daripada minat utama foto, iaitu hidangan.

6. JANGAN Salah Fokus

Pastikan anda menggunakan titik fokus anda dengan betul. Dalam imej ini, mata ingin fokus pada makanan di atas tetapi sebaliknya terletak pada oren di latar belakang. Ini membuatkan mata anda tertuju ke merata tempat dan menghasilkan imej yang mengecewakan dan tidak kohesif.

Tips: Jika anda merakam foto atas ke bawah, pastikan titik fokus yang lebih tinggi untuk mengelakkan foto kabur.

.

Kesimpulan

Saya harap perkongsian saya kali ni serba sedikit tentang cara ambil gambar produk makanan yang mampu kelihatan profesional dimanfaatkan oleh anda yang masih newbie. Selepas dah pandai ambil gambar makanan ni, boleh la kongsi di media sosial dan sambil-sambil tu boleh juga cuba jual dan tambah pendapatan kan…

Selamat Mencuba!

.

<<<Sekiranya Nak Cuba Jual DI SINI Pun Boleh>>>

.