Cara Menulis ‘Product Description’ eBay & Amazon

0

Bertemu kita sekali lagi ya! Alhamdulilah…Hari ni, saya nak kongsi dengan anda cara menulis ‘product description’ eBay & Amazon. Bagi yang dah mula start berniaga di eBay mahupun Amazon pasti tahu apa ke benda ‘product description’ ni kan. Bagi yang belum start berniaga di eBay @ Amazon, tak mengapa…boleh baca dulu…dapatkan maklumat…kemudian baru buat ya!

Anda mesti tahu kan ‘product description’ yang hebat adalah penting untuk menjual di pasaran seperti eBay dan Amazon, namun, ia sering diabaikan atau ditulis dengan tergesa-gesa. Jika anda menjual di pelbagai pasaran, ‘product description’ yang anda tulis nanti juga perlu dipelbagaikan agar tak nampak sama di semua pasaran yang anda masuk.

Saya ada beberapa tips penting yang boleh anda jadikan panduan untuk menulis ‘product description’ untuk kedai online eBay dan Amazon anda. Dan pastinya ada perbezaan cara penulisan di kedua-dua platform ni.

Stay tune!

Mengapa ‘Product Description’ Yang Baik Penting?

‘Product description’ ialah peluang yang baik untuk meningkatkan ‘Search Engine Optimization’ (SEO) dalam ‘listing’ anda. Ia termasuk ‘keyword’ yang betul akan membantu produk anda muncul lebih tinggi dalam hasil carian pasaran dan enjin carian seperti Google.

Walau bagaimanapun, yang paling penting ‘product description’ anda harus meyakinkan pembeli yang sudah berminat dengan produk tersebut bahawa mereka harus membelinya daripada anda. Ia memberi anda peluang untuk memberitahu pembeli semua butiran, ciri dan faedah produk dan sebab mereka memerlukannya.

Perkara Yang Perlu Disertakan Dalam ‘Product Description’ Anda

Apabila anda menjual di pasaran seperti eBay atau Amazon, anda perlu mengisi spesifikasi produk tertentu apabila anda membuat ‘listing’, tetapi masih penting untuk memasukkannya dalam penerangan anda sekiranya pembeli tidak melihatnya. Penerangan anda perlu menjawab sebarang soalan pembeli tentang item anda, serta meyakinkan mereka bahawa produk anda adalah yang sesuai untuk mereka.

Berikut saya senaraikan untuk anda beberapa perkara yang perlu dimasukkan ke dalam ‘product description’:-

 • Butiran khusus item: Dimensi tepat, pengilang dan model, warna dll.
 • Ciri: Sertakan semua ciri dan kegunaan yang berbeza untuk produk, dan terangkan mengapa ini penting, atau jadikan produk tertentu ini lebih baik atau lebih berguna daripada yang lain.
 • Keadaan: Tepat apabila anda menerangkan keadaan item untuk mengelakkan sebarang isu ‘item tidak seperti yang diterangkan’.
 • Perkara yang disertakan: Jika ia adalah produk yang sering disertakan dengan bahagian dan aksesori yang berbeza, anda perlu menjelaskan dengan jelas yang mana yang disertakan sebagai sebahagian daripada ‘listing’ anda.
 • ‘Keyword’: Untuk memastikan ‘listing’ anda berfungsi dengan baik dalam hasil carian, anda perlu mengoptimumkan tajuk dan perihalan anda dengan ‘keyword’.

.

Cara Menulis ‘Product Description’

Menyenaraikan semua ciri dan butiran tidak mencukupi untuk menjual produk anda, ia perlu ditulis dan dibentangkan dengan baik:

 • Fokus pada siapa pelanggan anda dan perkara yang mereka akan cari. Perlu diingat perkara yang pelanggan anda inginkan daripada produk yang anda jual semasa anda menulis huraian.
 • Pastikan ia pendek dan mudah dibaca. Anda ingin memujuk mereka bahawa ini adalah produk yang tepat.
 • Sebaik sahaja anda mempunyai senarai semua ciri untuk produk, terangkan setiap satu perkara yang memberi manfaat kepada pelanggan; bagaimana ia meningkatkan kehidupan mereka atau masalah apa yang boleh diselesaikannya.

.

Menulis ‘Product Description’ Untuk Amazon

Prinsip asas untuk menulis ‘product description’ adalah sama di mana-mana platform e-dagang yang anda jual, namun terdapat beberapa keperluan berbeza antara pasaran.

Sebagai penjual Amazon, anda hanya perlu membuat halaman butiran produk anda sendiri jika anda menjual item baharu yang benar-benar unik, jika tidak ‘listing’ anda akan dikaitkan dengan halaman butiran produk yang sudah ada dalam katalog Amazon.

Jika anda perlu membuat halaman butiran produk maka Amazon membenarkan anda 5 bullet points yang muncul di bahagian atas halaman, serta 2000 aksara untuk ‘product description’ yang akan lebih jauh ke bawah halaman.

Bullet point tadi hendaklah merangkumi ciri terpenting produk dengan cara yang ‘straightforward’ dan mudah dibaca. Anda perlu memasukkan semua butiran yang anda mahu pelanggan tahu jika mereka tidak membaca apa-apa lagi pada halaman produk. Anda harus menyebut dengan tepat apa yang disertakan, dimensi, bahan, sebarang ciri utama dan faedahnya serta sebarang butiran item penting yang lain.

Berikut saya berikan satu contoh ‘product description’ yang baik untuk platform Amazon:-

cara menulis product description amazon

Dalam ‘product description’, anda perlu merangkumi semua perkara yang anda sertakan dalam ‘bullet points’ dan kembangkan lagi penerangan tersebut.

Anda harus memasukkan butiran lanjut seperti sebarang arahan penjagaan, maklumat waranti, had atau apa-apa lagi yang berkaitan dengan produk yang mungkin menarik minat bakal pembeli.

Halaman butiran produk tidak boleh mengandungi butiran tentang keadaan item yang anda jual. Penerangan pada halaman ini akan ditambahkan pada katalog Amazon dan digunakan oleh sesiapa sahaja yang menjual produk ini pada masa hadapan. Apabila anda ‘listing’ item tertentu anda untuk dijual, anda akan dapat menambah butiran tentang keadaan item.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang membuat halaman butiran produk, apa kata anda klik DI SINI.

.

Menulis ‘Product Description’ Untuk eBay

eBay tidak mempunyai had aksara (character limit) untuk ‘product description’, tetapi anda harus mengelak daripada membuatnya terlalu panjang.

Jika anda mempunyai ‘return shipping policy’ untuk pesanan antarabangsa yang berbeza daripada polisi anda untuk order di UK, eBay mengesyorkan anda memasukkan perkara ini dalam ‘product description’.

Awal tahun ini eBay juga membuat beberapa perubahan pada cara ‘product description’ untuk dilihat oleh pengguna mobile. Jika ‘product description’ anda melebihi 800 aksara (termasuk ruang) maka eBay akan memaparkan 250 aksara sahaja dan pembeli perlu mengklik pada penerangan yang lengkap. Jika ‘product description’ anda kurang daripada 800 aksara maka keseluruhan penerangan akan dipaparkan pada telefon mobile anda.

Berikut saya berikan satu contoh ‘product description’ yang baik untuk platform eBay:-

Jika anda ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang apa yang patut serta tidak patut anda sertakan dalam ‘product description’ eBay anda, sila klik DI SINI.

.

Ringkasan: Cara Menulis ‘Product Description’

 • Sertakan semua spesifikasi item, butiran dan apa sahaja yang pembeli mungkin perlu tahu.
 • Senaraikan ciri utama dan cara ia memberi manfaat kepada pembeli.
 • Pastikan penerangan ringkas; pecahkannya kepada perenggan pendek dan gunakan ‘bullet points’.
 • Halaman butiran produk Amazon memerlukan ‘bullet points’ serta penerangan, dan tidak sepatutnya menyebut keadaan item yang anda jual.
 • ‘Product Description’ eBay tidak mempunyai had perkataan tetapi jika melebihi 800 aksara eBay hanya akan menunjukkan sebahagian daripadanya kepada pembeli menggunakan peranti mudah alih / mobile.

.

Kesimpulan

Ok…cukup dulu perkongsian saya kali ni ye tentang cara menulis ‘product description’ eBay & Amazon. Bagi anda yang dah ada maklumat produk anda, dah boleh mula menulis ikut panduan yang saya nyatakan ni ya! InsyaAllah, ‘listing’ anda akan lebih kelihatan profesional, menarik dan yang pasti ‘mesra’ di SEO!

.

<<<Jika Nak Tahu Cara Yang Lebih Mudah Buat ‘Product Description’ ni, Cuba Tanya Sifu Ni>>>

.

Selamat Mencuba!