Seller Malaysia Yang Berjaya di Amazon

0

Hari ni saya nak kongsi dengan anda 3 orang seller Malaysia yang berjaya di Amazon. Mereka ini bukan kaleng-kaleng. Jualan mereka di Amazon boleh dianggarkan 5 angka setiap bulan.

Sebagaimana yang anda ketahui, dengan pandemik yang memaksa kebanyakan orang untuk menceburi bidang e-dagang, kini lebih ramai usahawan mencari untuk menerokai perniagaan di luar sempadan Malaysia.

Walau bagaimanapun, ini bukanlah sesuatu perkara yang mudah kerana dengan memasuki pasaran antarabangsa, usahawan perlu menyesuaikan diri dan faham dengan bahasa, proses undang-undang atau budaya negara asing.

Usahawan juga perlu memikirkan tentang infrastruktur teknikal yang disediakan, perkhidmatan yang ditawarkan, sokongan pelanggan dan tempoh yang diambil untuk memenuhi pesanan pelanggan.

Jom kita dapatkan idea tentang strategi kejayaan 3 orang seller Malaysia yang berjaya di Amazon menjual produk mereka di peringkat antarabangsa.

seller malaysia yang berjaya di amazon 3

1. Fahami Kawasan Yang Anda Jual

Seperti mana-mana perniagaan, anda perlu memahami keperluan dan kehendak pelanggan melalui penyelidikan pasaran.

Contohnya, Connie daripada Glittery Craft, sebuah perniagaan yang pakar dalam hiasan parti DIY, menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan oleh platform media sosial dan Google Trends untuk menentukan perkara yang dicari oleh pelanggan di sesebuah kawasan tersebut.

Wong Kia Chik (KC), pengasas More Web Services menggunakan ‘big data analytics’ untuk menjalankan ‘keyword research’ untuk sesebuah kawasan secara individu.

“Sebagai contoh, jenama tayar basikal yang terkenal di AS mungkin tidak sama di Malaysia. Malah ‘keyword’ yang digunakan pelanggan untuk mencari produk mereka mungkin berbeza,” katanya sambil menambah bahawa penting untuk mencari ‘alternate keywords’ juga.

Apakah yang dicari oleh penunggang basikal pada masa kini? Berapa kali ‘keyword’ ini telah dicari dalam sebulan? Ini adalah beberapa soalan yang dia akan tanya sendiri. “Pengetahuan dan pengalaman saya sebagai pakar Google Adwords banyak membantu saya dalam kes ini.”

Satu lagi sebab untuk menjalankan penyelidikan pasaran adalah untuk memenuhi keperluan khusus pelanggan di kawasan yang berbeza.

Contohnya, Handmade Heroes menawarkan produk penjagaan kulit dan rambut eksklusif negara seperti Drop Dead Gorgeous Dry Shampoo for Light Hair yang dirumus khas untuk kawasan dengan iklim yang lebih sejuk.

.

2. Outsource ‘Order Fulfilment’ dan Perkhidmatan Pelanggan Anda

Perkara yang paling memeningkan kepala dalam mengendalikan perniagaan e-dagang antarabangsa ialah ‘Order Fulfilment’. Ia adalah proses menerima pesanan, memprosesnya, membungkus produk dan menghantarnya kepada pelanggan.

Handmade Heroes and Glittery Craft menyatakan bahawa cabaran terbesar mereka tanpa perkhidmatan ‘fulfilment’ yang baik, mereka perlu bukan sahaja mengendalikan penyimpanan, tetapi juga secara fizikal membungkus, melabel dan menghantar pesanan kepada pelanggan antarabangsa sendiri.

“Kami sibuk menguruskan operasi dan tidak mempunyai masa untuk berinovasi dan mengembangkan perniagaan kami,” tambah Lynsey dari Handmade Heroes.

Apabila penjual perlu mengendalikan banyak pesanan secara manual sekali gus, banyak masalah lain akan timbul.

Selain itu, penjual bukan sahaja perlu melakukan penyelidikan anda sendiri tentang perkhidmatan kurier yang dihantar ke negara tertentu, tetapi sebarang pertikaian atau bayaran balik mesti dikendalikan oleh perniagaan anda juga.

.

Justeru itu, penyelesaian terbaik untuk menyelaraskan keseluruhan proses ‘fulfilment’ adalah dengan memanfaatkan perkhidmatan seperti Fulfillment by Amazon (FBA) di mana anda boleh menghantar produk anda untuk disimpan di mana-mana 175+ Amazon Fulfilment Centres yang tersedia secara global melalui infrastruktur logistik global Amazon.

Jika pelanggan Amazon di rantau itu membuat pembelian, ‘fulfilment centre’ akan menghantarnya terus kepada mereka dalam masa dua hari, membolehkan pelanggan mendapatkan pembelian mereka dengan lebih cepat.

KC berkata, “Ia memudahkan banyak proses dan yang paling ketara, anda mampu bersaing dengan penjual tempatan pasaran itu.”

.

3. Rancang Inventori Anda

Penghantaran tempatan tidak memerlukan banyak perancangan kerana perniagaan tidak perlu menyimpan produk mereka di ‘fulfilment centre’.

Tetapi jika anda merancang untuk mengembangkan perniagaan anda secara global, Glittery Craft menyarankan, “Ramalan jualan jangka panjang dan perancangan inventori diperlukan untuk penghantaran ke luar negara melalui FBA, kerana keperluan untuk menyimpan stok di dalam gudang luar negara.”

Ia adalah satu perkara yang KC dan Handmade Heroes turut bersetuju.

.

4. Pilih ‘Service Provider’ Yang Betul Untuk Menyokong Perniagaan Anda

Satu lagi aspek yang disebut oleh 3 orang seller Malaysia yang berjaya di Amazon ialah memastikan produk anda mematuhi undang-undang dan peraturan setiap negara.

seller malaysia yang berjaya di amazon 1

Perniagaan anda juga perlu memfailkan cukai untuk setiap negara perniagaan anda beroperasi. Tetapi mencari ‘service provider’ yang betul untuk membantu anda dengan proses ini boleh menjadi tugas yang menakutkan dan memakan masa.

Dengan itu, kedua-dua KC dan Connie memanfaatkan Amazon’s Service Provider Network  yang membantu dalam pematuhan produk, cukai, pembayaran, pemasaran, pengiklanan dan banyak lagi.

.

5. Peka Terhadap Budaya, Peraturan dan Jenama Anda

Apabila ditanya petua tentang mengembangkan perniagaan ke luar negara, Glittery Craft menegaskan bahawa “tidak memahami cukai asing, adat dan keperluan peraturan produk” adalah satu kesilapan besar kerana terdapat beberapa kes di mana produk penjual telah dirampas.

Handmade Heroes , sebaliknya, mencadangkan agar penjual menjadi lebih sensitif terhadap budaya apabila mengiklankan produk mereka kerana perkara yang kelihatan sesuai di sini mungkin tidak sesuai di kawasan / wilayah lain.

Akhir sekali, jika boleh sentiasa daftarkan ‘business trademarks’ anda di peringkat antarabangsa untuk melindungi perniagaan anda dan jenama anda. Bagi penjual yang menggunakan Amazon, ini boleh dilakukan pada ‘brand registry’.

.

Kesimpulan

Amacam…nampak tak strategi 3 orang seller Malaysia yang berjaya di Amazon ni. Strategi yang dikongsikan oleh Glittery Craft, KC dan Handmade Heroes hanyalah beberapa petunjuk untuk penjual tempatan mula menjual di luar negara.

Untuk lebih banyak perkongsian pengetahuan tentang strategi-strategi kejayaan jualan yang lain, anda boleh menghubungi Amazon Seller Ambassadors dan berhubung dengan pakar penjual Amazon untuk memajukan lagi perniagaan global anda.

.

<<<Nak Lagi Mudah, Jom Berguru Dengan Sifu Amazon & eBay Ni>>>

.

Selamat Mencuba!