eBay USA (eBay.com): Kelebihan & Kekurangan Yang Perlu Seller Tahu

0

eBay USA (eBay.com) ditubuhkan pada tahun 1995. eBay telah menjadi pasaran online utama untuk pembeli dan penjual di banyak negara di seluruh dunia.

Setiap hari, berjuta-juta orang melawat eBay untuk membida pada lelongan, membuat pembelian atau menjual produk dan perkhidmatan mereka.

eBay USA eBay.com

Bagi kebanyakan orang, perkara pertama yang terlintas di fikiran apabila mereka berfikir untuk membuat pembelian secara online ialah eBay.

Sebagai seller e-Dagang, anda mempunyai sebab yang sangat baik untuk mempelajari selok-belok eBay sama ada secara asas mahupun secara ‘advance’.

Memperluaskan perniagaan anda di eBay boleh membawa impak besar kepada bisnes anda, tetapi apa kata anda tahu terlebih dahulu kelebihan dan kekurangan untuk membuat jualan di eBay USA (eBay.com).

.

KELEBIHAN MENJUAL DI eBAY USA (eBay.com)

.

1. Jangkau Ramai Pelanggan

Salah satu faedah terbesar menjual di eBay USA (eBay.com) ni ialah jumlah orang yang boleh lihat pada produk anda.

Pada suku ketiga 2017, eBay mencapai sejumlah 168 juta pengguna aktif. Pembeli eBay kerap mencari produk yang mereka perlukan di eBay, dan kehadiran penyenaraian produk anda akan mendedahkan barangan anda kepada pencari yang berminat ni.

2. Dapat Pelanggan Baharu & ‘Regular Customer’

Apabila anda membuat jualan di eBay, ini adalah peluang yang baik untuk memaklumkan pembeli anda tentang kedai online anda. Dengan strategi yang betul, anda boleh menarik mereka untuk melawat dan membeli daripada anda secara langsung, dan anda memperolehi ‘regular customer’.

3. Jual Apa Sahaja

Anda boleh membeli dan menjual semua jenis produk dan perkhidmatan di eBay (tolak item larangan atau haram, sudah tentu). Tidak kira apa niche anda, ada bakal pembeli di eBay menunggu anda.

Buku, elektronik, pakaian, barangan buatan tangan, alat ganti kereta dan banyak lagi…semua senarai ini boleh anda masukkan ke dalam kedai online anda.

.

KEKURANGAN MENJUAL DI eBAY USA (eBay.com)

.

1. Sekatan Polisi dan Peraturan

Di eBay, anda beroperasi di bawah satu set peraturan yang dikuatkuasakan dan anda tidak mempunyai kawalan yang hampir sama ke atas aspek perniagaan tertentu, seperti ‘return policy’ anda.

Anda perlu beroperasi dalam sistem khusus yang eBay telah sediakan untuk mengendalikan perkara tertentu, seperti pemulangan, bayaran balik, perkhidmatan pelanggan dan banyak lagi.

Pada asasnya, anda berniaga di platform mereka, jadi peraturan mereka adalah peraturan anda. Tetapi ingatlah bahawa peraturan ini dilaksanakan bukan sahaja untuk melindungi eBay itu sendiri, tetapi juga untuk melindungi penjual dan pembeli.

Perkara terbaik untuk dilakukan ialah memastikan anda mengetahui semua peraturan, terma dan syarat serta memutuskan cara untuk menjalankan perniagaan anda sehampir mungkin dengan cita-cita anda sambil tetap mematuhi semua polisi dan peraturan.

2. Yuran ‘Seller’

Yuran ialah salah satu masalah utama yang menyebabkan tidak ramai peniaga online berniaga eBay.

Jika margin keuntungan anda sangat rendah, anda mungkin tidak mendapat manfaat daripada menjual produk tertentu — terutamanya apabila terdapat banyak persaingan untuk item tertentu itu.

Adalah penting untuk mengetahui lebih awal tentang bayaran yang akan anda keluarkan untuk menjual di eBay, tetapi jangan risau, kerana anda boleh bertanya di ‘eBay’s help site‘ ataupun menggunakan ‘fee calculator‘.

3. Banyak Persaingan dalam Beberapa Niche

Ingat bahawa eBay mempunyai berjuta-juta pengguna aktif, dan dengan begitu ramai penjual, anda berkemungkinan menghadapi persaingan yang sengit apabila menjual produk popular.

Anda perlu menilai sama ada anda boleh mengalahkan harga mereka atau sebaliknya menawarkan tawaran yang lebih baik daripada pesaing anda. Adalah idea yang baik untuk membuat kajian tentang mereka dan produk apa yang mereka jual sebelum anda memutuskan untuk menyenaraikan produk tersebut.

Anda mungkin memutuskan untuk mengelak daripada menyenaraikan item tertentu sama sekali, atau sebaliknya membentuk strategi yang membuat anda menonjol daripada ramai penjual lain.

.

Akhir Kata

Bagi kebanyakan seller online, kebaikan menjual di eBay mengatasi keburukan, dan anda pasti berbaloi untuk berbuat demikian.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang banyak lagi manfaat eBay kepada seller, dan untuk melihat lebih mendalam tentang bagaimana untuk menukar pembeli eBay anda kepada pelanggan jangka panjang atau ‘regular customer’ anda, apa kata anda klik link di bawah ni ya!

<<<Ilmu Tentang eBay USA (eBay.com)>>>

SELAMAT MENCUBA!