Gambar Produk Terbaik Untuk eBay & Amazon

0

Hari ni saya nak berkongsi dengan anda tips gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon. Anda mungkin sudah tahu bahawa gambar produk mestilah berkualiti tinggi, terang, pada background putih yang tidak mengganggu perhatian kita. Betul kan?

Walau bagaimanapun, ini adalah asas yang perlu anda tahu untuk mendapatkan gambar produk eBay & Amazon. Tetapi terdapat lebih banyak rahsia untuk mendapatkan gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon.

Amazon dan eBay adalah berbeza. Amazon mempunyai keperluan yang lebih ketat untuk gambar produk berbanding eBay. Kategori produk yang berbeza mungkin mempunyai spesifikasi yang berbeza dan aspek yang berbeza yang harus dititikberatkan.

Gambar Utama

Apabila menyediakan gambar utama anda, anda perlu menitikberatkan tentang kegunaannya, peranan yang dimainkannya dan di mana ia dipaparkan.

Tujuan utamanya ialah untuk menunjukkan tawaran yang diberikan supaya jelas perkara yang dijual, menarik perhatian pengguna dan meminta mereka membaca butiran tawaran, iaitu klik pada ‘listing’.

Tugasnya BUKAN untuk membentangkan semua ciri produk yang mungkin, menunjukkan negara asal, menyerlahkan jenama, menggambarkan varians yang tersedia atau memaklumkan tentang penghantaran.

Maklumat ini mungkin anda boleh sediakan dengan cara yang berbeza di sebelah gambar, contohnya, dalam tajuk atau pada peringkat seterusnya, iaitu pada halaman produk. (Lihat contoh gambar di bawah)

Anda perlu beri perhatian kepada penampilan hasil carian (search) pada desktop dan telefon.

gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon 7
gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon 9

Tips 1 – Fokus Pada Produk

eBay dan Amazon sangat berhati-hati untuk memberikan maklumat penting kepada bakal pembeli sepanjang proses pembelian – termasuk tajuk produk, harga mahupun ‘review’.

Jangan masukkan elemen tambahan seperti frame, sarikata, logotaip, piktogram, dsb.

Gambar hendaklah mengandungi hanya produk itu sendiri. Tiada apa-apa yang harus mengganggu perhatian pengguna.

Jom lihat beberapa contoh di bawah yang boleh dan tak boleh dilakukan.

gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon 10
gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon 12

Seperti contoh di atas, apabila pengguna melihat banyak sangat maklumat pada gambar di hadapannya, mereka akan menyemak tawaran ini dan memilih beberapa yang menarik dan dengan mereka melihat maklumat yang banyak pada gambar, maka masa yang mereka gunakan untuk melihat gambar adalah lebih lama daripada yang sepatutnya.

Jika dia berminat dengan jenama tertentu, panjang kabel atau warna, dia boleh ‘filter’ produk mengikut apa yang diingininya. Dia tidak perlu mencari maklumat ini dalam gambar. Anda faham tak apa yang saya cuba sampaikan ni?

Anda mungkin rasa teruja untuk menambah beberapa maklumat pada gambar utama kerana bagi anda mungkin ia adalah kelebihan yang sangat penting atau kerana pesaing anda melakukannya juga. Tetapi jangan lakukannya. Ia hanya akan menyukarkan pengguna untuk membeli. Dan kerana peraturan ketat Amazon, berbuat demikian boleh mengakibatkan ‘listing’ anda dialih keluar atau akaun anda disekat.

Tips 2 – Gunakan Ruang Yang Ada

Pengguna sepatutnya sudah melihat produk dengan betul pada halaman produk. Atas sebab ini, anda juga perlu mengingati dua parameter imej iaitu ‘aspect ratio’ dan berapa peratus ruang yang dibenarkan untuk gambar produk.

Amazon mentakrifkan ‘aspect ratio’ bagi gambar produk ialah 3:4, manakala eBay lebih suka bentuk yang lebih segi empat sama, jadi ‘aspect ratio’ eBay ialah 1:1.

Dengan cara yang sama, peratusan ruang untuk gambar produk yang Amazon tetapkan ialah 85%. Kita boleh membuat andaian yang sama untuk eBay juga ya!

Mengikuti garis panduan ini akan memastikan kejelasan foto anda, tanpa mengira apa jua ‘device’ dan saiz skrin yang digunakan oleh pengguna untuk melihat ‘listing’ anda.

Gunakan ruang yang ditetapkan. Mengapa menunjukkan produk anda lebih kecil apabila anda boleh menunjukkannya lebih besar dan dengan cara yang lebih baik untuk pengguna?

Sila lihat cara yang betul gambar produk yang harus anda masukkan dalam ‘listing’ anda seperti gambar-gambar di bawah yang saya sertakan.

gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon 13
gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon 14

Tips 3 – Tonjolkan Gambar Produk Anda Berbanding Pesaing Anda

Apabila anda ingin masukkan produk ke dalam ‘listing’ anda, lakukannya secara berbeza daripada pesaing yang lain.

Tetapi perlu diingat peraturan lain – seperti background putih, keseluruhan produk ditunjukkan, peratusan ruang digunakan sepenuhnya, tiada perhiasan, aksesori yang bukan sebahagian daripada tawaran dan peraturan-peraturan yang lain yang ditetapkan oleh eBay mahupun Amazon.

Cuba anda lihat tawaran di bawah. Yang manakah yang paling menarik perhatian anda?

Anda boleh melakukan ini dalam beberapa cara. Anda boleh menunjukkan produk dari sudut yang berbeza daripada yang lain, anda boleh menunjukkan varian warna yang berbeza daripada yang lain, anda boleh memaparkan kandungan yang berbeza pada paparan peranti daripada yang lain.

Apabila mencari cara untuk menjadi unik, jangan keterlaluan atau anda kadangkala boleh mengecewakan pengguna.

Cuba lihat gambar paling bawah sebelah kanan. Sekiranya anda mempersembahkan gambar pisau cukur hampir seperti raksasa yang muncul dari laut, ia boleh kelihatan tidak profesional dan boleh menyebabkan pembeli tidak klik pada ‘listing’ anda.


Di Amazon, jumlah gambar yang boleh anda masukkan ke dalam ‘listing’ anda bagi satu produk ialah 9, manakala di eBay 11. Nampak banyak bukan, tetapi ingat bahawa anda harus menunjukkan produk dari setiap perspektif dan semua ciri, elemen dan fungsinya.

Tips 4 – Tunjukkan Faedah Produk

Cuba lihat gambar di bawah. Kadangkala, bukannya ciri khusus seperti saiz dan berat baby carrier ditulis dalam ‘product description’, tetapi adalah lebih baik untuk menunjukkan bahawa seorang ibu boleh mengangkatnya dengan menggunakan sebelah tangan sahaja dan ia mudah dimuatkan ke dalam bonet kereta apabila dilipat. Pembeli boleh berimaginasi hanya dengan melihat gambar ini.

Tunjukkan faedah produk, tetapi dalam bentuk gambar dan bukannya hanya tulisan.

Tips 5 – Tunjukkan Butiran Produk

Ingat bahawa gambar yang dimasukkan di eBay atau Amazon adalah pengganti untuk hubungan sebenar dengan produk. Memandangkan pengguna tidak dapat melihat produk secara dekat atau menyentuh tekstur bahan, cuba tunjukkan dalam gambar.

Tips 6 – Gunakan Ikon

Ruang dalam foto anda adalah terhad dan anda ingin menyampaikan banyak perkara. Oleh itu, kaedah yang lebih baik daripada menambah teks ialah menggunakan ikon yang menggambarkan ciri.

Tidak dalam semua kes ikon akan mewakili ciri dengan mudah, tetapi beberapa simbol cukup dikenali untuk digunakan dengan jayanya.

Lihat contoh di bawah.

Tips 7 – Tunjukkan Penggunaan Produk

Untuk membolehkan pengguna membayangkan situasi di mana dia menggunakan produk itu sendiri, adalah idea yang baik untuk menunjukkan kepadanya cara penggunaannya.

Cuba anda lihat gambar di bawah. Dengan melihat gambar ini, pengguna boleh berimaginasi mereka sedang mengggunakannya dan ini boleh membuatkan mereka tertarik untuk membelinya.

gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon 5

Tips 8 – Tunjukkan Pergerakan

Jadikan tawaran anda lebih dinamik dengan cara menunjukkan pergerakan produk anda seperti gambar di bawah.

Tips 9 – Jadikan Gambar Anda ‘Mobile Friendly’

Tips yang terakhir tetapi sangat penting.

‘Mobile device’ mempunyai kesan yang besar terhadap proses membeli-belah secara online. Oleh itu, apabila anda menyediakan gambar produk untuk eBay atau Amazon, ingat bahawa ia boleh dipaparkan pada skrin telefon kecil atau skrin tablet yang lebih besar sedikit.

Jika anda meletakkan sebarang elemen tambahan (teks, logo, piktogram) atau ingin menunjukkan butiran dalam foto, ingat untuk mengekalkan perkadaran yang betul, laraskan saiznya, kekalkan jarak dan margin yang betul.

Adalah lebih baik untuk menggunakan font yang lebih besar, supaya pengguna boleh membacanya, daripada menambah banyak teks dalam cetakan kecil yang sukar dibaca.

Jika anda ingin menarik perhatian kepada butiran yang kurang kelihatan, ciri produk, gunakan ‘enlargement’ sedemikian sehingga pengguna dapat melihat apa yang anda maksudkan. Lihat contoh gambar di bawah.

gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon 2

Kesimpulan

Alhamdulilah…selesai saya berkongsi dengan anda beberapa tips gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon.

Jangan lupa bahawa pengguna mungkin melihat produk anda pada telefonnya terlebih dahulu. Tunjukkan kepada mereka produk anda ‘outstanding’ walaupun mereka melihatnya pada skrin kecil.

Walaupun “a picture says more than 1000 words”, jangan lupa untuk menjaga kualiti elemen ‘listing’ yang lain, seperti ‘product description’. Pastikan selepas pertama kali melihat foto, pengguna akan mula mencari maklumat tentang produk anda dalam ‘product description’.

Pening ke tak pening dengan tips gambar produk terbaik untuk eBay & Amazon ni? Kalau masih pening, jom tanya sifu kat bawah ni. InsyaAllah…beliau ‘all out’ akan bantu anda…

.

<<<Sifu ‘All Out’ Bantu Anda Ambil Gambar Produk Terbaik

Untuk eBay & Amazon>>>

.

Selamat Mencuba!