Tips Terbaik Ambil Gambar Produk eBay

0

Hari ni saya rasa terpanggil pulak untuk berkongsi dengan anda tentang tips terbaik ambil gambar produk eBay.

Apabila anda menjual secara online, sama ada di kedai online anda sendiri atau di eBay, foto ialah cara paling penting untuk pelanggan mengenali produk yang anda tawarkan.

Itulah sebabnya anda harus meluangkan sebanyak mungkin masa untuk menyediakan gambar yang terbaik untuk memujuk pelanggan untuk membeli.

Mengapa Gambar Untuk eBay Sangat Penting?

Dalam perniagaan offline, pelanggan berpeluang menyentuh produk, melihatnya dengan teliti, menghidunya dan mendengarnya. Daripada empat deria ini, membeli-belah secara online tidak dapat dipraktikkan oleh pembeli dan mereka hanya boleh melihat produk melalui gambar yang diambil.

Sudah tentu, banyak ciri produk boleh disampaikan dalam ‘product description’, tetapi bolehkah anda bayangkan membeli produk yang tiada imej? Selain itu, otak manusia berfungsi sedemikian rupa sehingga seseorang mula-mula melihat gambar sahaja dan kemudiannya membaca ‘product desctiption’.

Atas sebab ini, kualiti gambar untuk eBay haruslah diutamakan. Penjual di eBay harus memberikan pengalaman visual penuh yang pelanggan miliki apabila berurusan secara langsung dengan produk.

Anda harus menunjukkannya dari semua sudut yang mungkin. Seboleh-bolehnya, anda juga harus memuaskan deria yang lain. Jika pelanggan tidak berpeluang menyentuh produk itu, dia harus melihat secara dekat tekstur bahan yang diperbuat daripadanya pada foto.

Keperluan Untuk Gambar di Kedai eBay


Ingat bahawa eBay mempunyai garis panduannya sendiri, dan itu termasuk imej. Terdapat syarat dan peraturan yang mesti anda ikuti semasa menyediakan gambar untuk eBay.

Kegagalan untuk mematuhi polisi ini boleh mengakibatkan ‘listing’ anda dikeluarkan dan, dalam kes yang melampau, akaun penjual pun akan di’suspend’.

Ini kerana eBay ingin memberikan pengalaman membeli-belah yang terbaik untuk menjadikan pembelian produk mudah dan cepat.

Dengan menjadikan foto anda mematuhi polisi, anda boleh yakin bahawa ia akan dipaparkan dengan betul dan boleh dibaca pada semua peranti dan laman web (hasil enjin carian, dsb.).

Contoh Standard Imej eBay

  • Sisi foto yang lebih panjang hendaklah sekurang-kurangnya 500 pixel. Walau bagaimanapun, saya syorkan saiz 1600 pixel. Ini akan memastikan paparan produk yang sesuai pada skrin yang lebih besar.
  • Imej yang mengandungi teks, grafik, logo dan bingkai tidak dibenarkan.
  • Gambar dari katalog hanya boleh digunakan jika anda menawarkan item baru. Untuk barangan terpakai, hanya ‘upload’ foto yang menunjukkan keadaan sebenar dan seberapa banyak perincian yang mungkin.

Menambah Imej ke eBay

Teknologi menjadikannya mudah untuk menyediakan gambar ‘listing’ eBay anda.

Smartphone kini sangat berkuasa sehingga anda boleh menggunakannya untuk mengambil gambar produk anda yang sangat berkualiti.

Ketahui betapa mudahnya untuk menambah foto pada ‘listing’ anda terus dari telefon anda menggunakan Eselt. Mungkin satu hari nanti, saya akan kongsi caranya dengan anda ya!

Selain itu, apabila anda menyiarkan imej di eBay menggunakan Eselt, anda boleh mengeditnya – ‘crop, rotate, adjust brightness dan contrast, sharpen’.

Walau bagaimanapun, smartphone yang terbaik atau ‘photo-editing software’ yang terbaik pun tidak akan membantu jika gambar yang anda ambil tak cantik. Itulah sebabnya penting untuk mengikuti beberapa tips terbaik ambil gambar produk eBay yang akan saya kongsi selepas ini.

Foto di eBay disimpan selama 90 hari dalam ‘listing’ yang lengkap. Jika anda ingin menambah ‘listing’ sekali lagi atau menyiarkan item yang serupa, anda boleh menggunakannya semula.

.

TIPS TERBAIK AMBIL GAMBAR PRODUK eBAY

.

1. Elakkan gambar yang kabur dan kurang cahaya.

Jika boleh, gunakan tripod.

2. Mengambil gambar item dari seberapa banyak sudut yang mungkin.

Beri peluang kepada pembeli untuk mengkaji produk secara visual sedekat mungkin.

3. Gunakan cahaya tidak langsung tanpa perlu menggunakan flash kamera.

Cahaya lampu atau boleh gunakan secara langsung cahaya matahari.

4. Item perlu di’touch up’ terlebih dahulu

Pastikan tiada cap jari, habuk atau kotoran lain boleh dilihat pada foto.

tips terbaik ambil gambar produk ebay 3

5. ‘Background’ hendaklah neutral

Pastikan tiada apa-apa yang mengganggu dilihat.

tips terbaik ambil gambar produk ebay 1

6. Anda boleh luangkan masa anda dan ambil beberapa foto

Akhirnya, anda pilihlah yang terbaik ya!

7. Elakkan kesan foto tiruan

Gambar harus menunjukkan ton warna sebenar.

.

Kesimpulan

Amacam sekarang…dah jelas tak dengan beberapa tips terbaik ambil produk gambar eBay yang saya kongsikan ni.

Ikuti nasihat di atas dan anda pasti akan mencipta gambar produk yang sangat baik untuk kedai eBay anda. Dengan bantuan foto berkualiti tinggi, anda pasti akan mendapati lebih mudah untuk memujuk pelanggan anda untuk membeli produk anda.

Jika masih ragu-ragu lagi nak ambil gambar untuk jualan di eBay, sifu kat bawah ni paling sesuai untuk bantu anda!

.

<<< Sifu ‘Expert’ Ambil Gambar Produk eBay>>>

.

Selamat Mencuba!

.