Edit Gambar Guna Canva

0

Edit gambar guna Canva sering digunakan oleh para usahawan online. Tapi hanya segelintir sahaja yang menggunakannya. Masih ramai lagi yang tidak tahu tentang kewujudan Canva ni. Canva ialah aplikasi yang berguna untuk mengedit gambar dan percuma untuk anda yang masih newbie.

Hari ni saya nak kongsi dengan anda tentang cara menggunakan Canva untuk melakukan pelbagai proses edit pada gambar anda.

Sebelum saya kongsi cara edit gambar guna Canva, berikut ialah beberapa sebab mengapa anda mesti mengedit gambar anda dan cara ia boleh memberi manfaat kepada anda:-

Tampil Lebih Profesional

Dengan editor foto, anda boleh mengedit gambar anda dengan gaya yang mantap. Ia boleh membantu menukar semua imej biasa anda menjadi sesuatu yang menarik perhatian pada pandangan pertama sahaja. Jika anda menggunakan pilihan penyuntingan yang sesuai, tidak kira di mana anda memuat naik gambar, ia boleh menjadikannya lebih kelihatan profesional.

Kelihatan Lebih Menonjol di Media Sosial

Dengan mengedit gambar anda, anda akan kelihatan menonjol dan memperoleh lebih banyak interaksi dan penglibatan di media sosial.

Membetulkan Ciri-Ciri Tertentu Pada Gambar

Jika anda ingin membetulkan beberapa ciri pada gambar anda seperti apa-apa celaan pada gambar atau lingkaran hitam pada mata, alat penyuntingan boleh membantu dalam hal itu.

Ubah Saiz Gambar Untuk Sebarang Tujuan

Pada masa kini, platform yang berbeza mempunyai pelbagai saiz gambar yang dibenarkan untuk dimuat naik. Dengan edit gambar guna Canva ni, anda boleh mengubah saiz gambar anda dengan mudah mengikut keperluan. Ia juga berguna untuk pelbagai tujuan lain, contohnya, memuat naik gambar ke borang dalam talian yang menerima saiz pixel tertentu.

Selain itu, terdapat beberapa lagi manfaat lain seperti berikut:

  • Boleh crop gambar anda
  • Boleh buat kolaj
  • Boleh tambah caption
  • Boleh gunakan filter yang pelbagai
  • Boleh beri kesan ‘blur’ pada sesetengah area
  • Boleh menajamkan gambar yang ‘blur’


Jadi, anda dah tahu la kan, betapa pentingnya edit gambar ni, so jom saya tunjukkan langkah demi langkah bagaimana nak edit gambar guna Canva ya!

1. Cara Adjust Kecerahan


Jika anda rasa gambar anda gelap dan anda ingin membetulkannya, anda boleh adjust kecerahannya menggunakan Canva. Berikut adalah cara-caranya:-

Langkah 1: Klik ke laman web Canva.com.

Langkah 2: Di bahagian atas sebelah kanan, klik pada “Create a design.”

Langkah 3: Klik pada “Edit photo” dan pilih foto dari komputer anda untuk memuat naik.

Langkah 4: Anda sepatutnya melihat skrin seperti ini:

Langkah 5: Klik pada foto sekali untuk memaparkan pilihan tambahan pada bar atas.

Langkah 6: Klik pada “Edit image,” Kemudian, dari panel “Adjust”, slide meter kecerahan ke nombor yang anda suka.

Langkah 7: Setelah anda berpuas hati, klik pada “Download” di penjuru kanan sebelah atas dan pilih format yang anda inginkan untuk menyimpannya ke komputer anda.

Itu sahaja. Kini anda mempunyai gambar yang lebih terang daripada sebelumnya.

2. Adjust Kontras

Jika gambar anda terlalu terang dan ‘overexposed’, maka anda boleh membetulkannya dengan adjust kontras. Begini cara melakukannya:

Langkah 1: Klik pada foto sekali dan kemudian klik pada “Edit image.”

Langkah 2: Dari panel “Adjust”, slidekan meter kontras ke nombor yang anda suka.

Langkah 3: Setelah anda berpuas hati, muat turun foto itu.

3. Crop Gambar

Sangat mudah untuk crop bahagian gambar anda yang tidak diingini dengan Canva.

Ikuti langkah di bawah.

Langkah 1: Klik pada foto sekali dan kemudian klik pada “Crop.”

Langkah 2: Adjust border mengikut keperluan anda dan kemudian tekan “Done.”

edit gambar guna canva 7

Langkah 3: Apabila anda berpuas hati, muat turun gambar dalam format yang anda inginkan.

4. Ubah Saiz Gambar


Jika anda ingin menukar saiz gambar anda dengan cepat, maka terdapat pilihan untuk itu juga. Apa yang anda perlu lakukan ialah, klik pada tempat yang tertera “Resize” di bahagian atas sebelah kiri, dan menu kecil ini akan dibuka:

Anda boleh terus memasukkan pixel yang anda inginkan dan menyimpannya. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ciri ini memerlukan anda menjadi ahli Canva Pro. Ia mempunyai pelbagai faedah, dan saya sangat mengesyorkannya jika anda kerap mengedit foto atau grafik reka bentuk.

5. Adjust Saiz Gambar Untuk Platform Yang Berbeza


Sama seperti mengubah saiz gambar secara manual, terdapat juga pilihan untuk adjust gambar anda secara langsung untuk platform dan tujuan tertentu, seperti untuk Facebook, video Instagram, maklumat grafik atau poster.

Dari bahagian atas sebelah kiri, klik pada “Resize” dan kemudian tandakan mana-mana pilihan yang anda mahu pilih. Anda boleh memilih satu atau lebih sekaligus.

edit gambar guna canva 5

Sekali lagi, ini adalah ciri daripada Canva Pro, dan anda boleh mengaksesnya selepas menjadi ahli berbayar.

6. Menggunakan Filter

Filter ialah cara terbaik untuk menaik serikan gambar anda, dan hari ini hampir semua orang di media sosial menggunakannya, jadi berikut ialah cara anda boleh menggunakan filter di Canva:-

Langkah 1: Klik pada gambar sekali dan kemudian klik “Edit image.”

Langkah 2: Scroll ke bawah sehingga anda melihat bahagian “Filters”.

Langkah 3: Klik pada “See all” dan pilih mana-mana filter yang anda ingin gunakan.

Langkah 4: Muat turun foto apabila anda berpuas hati.

7. Membuat kolaj

Kolaj ialah cara yang menyeronokkan untuk mempamerkan pelbagai gambar pada satu grid dan sangat mudah dibuat dengan Canva.

Langkah 1: Pergi ke Canva.com, dan pada bar carian, taip “Photo Collage.”

edit gambar guna canva 3

Langkah 2: Daripada 1,000+ pilihan yang diberikan, pilih mana-mana susun atur pilihan anda.

Langkah 3: Setelah template dimuatkan dalam editor, anda boleh menggantikan ‘default photo’ dengan pergi ke ‘uploads’ > upload media.

edit gambar guna canva 1

Apabila upload selesai, drag gambar baharu ke atas gambar lama dan selesai sudah ya!. Selain itu, anda boleh menyesuaikan elemen dan mengubahnya menjadi ‘funky look’ yang anda ingini.

.

Kesimpulan

Canva telah lama menjadi editor kegemaran saya untuk digunakan untuk pelbagai tujuan. Ia sangat fleksibel dan mempunyai hampir semua yang anda perlukan untuk mengubah gambar anda atau mencipta reka bentuk yang menarik.

Saya harap perkongsian di atas akan membantu anda mengedit foto dengan cepat menggunakan apps yang sangat-sangat berbaloi ni. Ia boleh digunakan untuk pelbagai tujuan dan sangan memudahkan serta mempercepatkan tugas anda!

Selamat Mencuba!

.

<<<Dah Edit Gambar Elok-Elok, Jom Cuba Upload di Platfrom Ni Untuk Bisnes>>

.