Gambar Cantik Guna Smartphone – (Part 2) Penggunaan Cahaya Semula Jadi & Camera Angle Yang Terbaik

0

Gambar cantik guna smartphone (Part 2) kali ni saya nak kongsi pula dengan anda tentang penggunaan cahaya semula jadi dan juga camera angle yang terbaik untuk anda dapatkan gambar yang paling cantik dan outstanding ya! Kalau belum baca Part 1, anda boleh klik link DI SINI ya!

.

Cara Menggunakan Pencahayaan Semula Jadi Untuk Fotografi Produk

Pencahayaan fotografi boleh menjadi kawan baik anda atau musuh paling teruk apabila anda mula belajar cara mengambil foto produk dengan iPhone atau Android. So, anda perlu perbetulkan dan anda akan mempunyai beberapa imej produk yang menakjubkan.

Terdapat 3 petua utama yang penting untuk mendapatkan imej terbaik daripada fotografi anda. Jom saya kongsikan!

1. Tangkap Di Dalam Bilik Yang Terang

Cahaya semula jadi melalui tingkap ialah pilihan yang baik sekali berbanding studio foto atau cahaya buatan.

Pertama, anda mungkin mempunyai akses kepada tetingkap (dan ia percuma).

Kedua, ia datang dari satu arah, yang menghasilkan cahaya semula jadi dan menambah tekstur pada produk anda.

Pertimbangkan cuaca juga ya. Adakah ia cerah atau mendung? Untuk mendapatkan rupa yang anda inginkan, anda mungkin lebih suka sedikit mendung berbanding cahaya matahari penuh. Seperti yang anda akan lihat dalam contoh di bawah, ia boleh memberi perbezaan yang besar pada bayang-bayang dan sorotan pada foto anda.

gambar cantik guna smartphone 1

2. Letakkan Peralatan Anda Dekat Dengan Tingkap

Sasarkan 90 darjah ke kanan atau kiri segala peralatan anda untuk mula ambil gambar produk anda. Anda perlu memilih waktu paling terang. Jika ternyata matahari terlalu terang, anda sentiasa boleh menggunakan ‘diffuser sheet’ untuk melembutkan cahaya.

Walau apa pun yang anda lakukan, elakkan cahaya yang terlampau terang, kerana ia boleh menjadikan warna kelihatan tepu dan akan menyerlahkan kelemahan terkecil dalam produk anda —perkara yang biasanya tidak dapat dilihat oleh orang dengan mata kasar.

3. Kawal Cahaya Semula Jadi Dengan ‘Foam Board’ dan ‘Reflector’.

Kadangkala matahari tiba-tiba akan hilang di sebalik awan. Jika itu berlaku, jangan risau, gunakan ‘foam board’ untuk melantun dan memperhebatkan cahaya untuk mengisi bayang-bayang.

Jika anda menggunakan ‘reflector’, anda boleh memanipulasi pemantulan cahaya pada produk anda dengan mengalihkan ‘reflector’ itu lebih dekat atau jauh. Ini akan membantu memantulkan cahaya semula jadi dari matahari kembali ke produk.

Ingat untuk menguji sudut yang berbeza dengan ‘reflector’ untuk mencari keseimbangan yang betul antara bayang-bayang dan pencahayaan.

.

Camera Angel Yang Terbaik Untuk Fotografi Produk


Apabila anda ingin ambil gambar cantik guna smartphone untuk kedai e-dagang anda, terdapat beberapa sudut yang perlu anda fokus agar hasil gambar produk anda berkualiti tinggi.

Memandangkan 93% pembeli melihat sesuatu produk secara visual sebagai faktor penentu utama apabila membeli sesuatu secara online, anda perlu memberikan sebanyak mungkin sudut pandangan yang berbeza untuk menyerlahkan ciri utama produk anda. Pandangan sekeliling yang menarik boleh membantu pembeli membayangkan diri mereka memakai atau menggunakan produk anda, yang boleh membawa kepada lebih banyak jualan di kedai anda.

Ia juga penting untuk menyertakan gambar dekat / close-up produk anda juga. Close-up membolehkan anda menangkap ciri yang mempamerkan kualiti produk anda, termasuk butiran cetakan, fabrik, tekstur atau penggunaan produk dan menyerlahkan elemen khusus produk anda yang pembeli ingin periksa di kedai runcit.

Sama ada anda merakam fotografi pakaian atau kasut, terdapat lima sudut kamera yang perlu anda uji dalam penggambaran foto anda:

  • Eye Level / Paras mata – Paparan ini menunjukkan produk seperti yang anda lihat ia kelihatan lurus.
  • High Angle / Sudut tinggi – Pandangan ini menunjukkan produk seolah-olah anda melihatnya dari satu sudut.
  • Low Angle / Sudut rendah – Pandangan ini menunjukkan produk seolah-olah anda melihatnya dari atas lantai.
  • Birds Eye / Mata burung – Pandangan ini menunjukkan produk seolah-olah anda berdiri di atasnya.
  • Slanted / Senget – Pandangan ini menunjukkan produk dari satu sisi.
gambar cantik guna smartphone 3

Jika anda baru dalam fotografi produk, anda disyorkan supaya menyimpan semua peralatan fotografi anda di tempat yang sama semasa penggambaran.

Pusing produk anda untuk menukar sudut yang anda inginkan untuk imej produk anda. Apabila anda pusing produk berbanding pusing kamera, tangkapan gambar akhir anda semuanya akan dibingkaikan sama, selain itu, anda akan memastikan konsistensi dan mengurangkan pengeditan imej selepas penggambaran.

.

Akhir Kata

Ok…settle dah Part 2 kita ye. Saya harap anda faham segala yang saya kongsikan ni dan cuba praktiskannya. Untuk anda yang nak gambar cantik guna smartphone, jgn lupa ikuti Part 1 DI SINI ya!

.

<<<Gambar Produk Dah Cantik, Jom Jual Kat Sini>>>

.

SELAMAT MENCUBA!