Perkara Penting Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Mula Berniaga di Amazon

0

Seperti mana-mana perniagaan, perkara penting yang perlu anda tahu sebelum mula berniaga di Amazon ialah produk yang ingin anda jual di Amazon.com.

Satu cara untuk mengukur perkara ini adalah dengan melihat produk pada senarai ‘Amazon Best Seller’ dan menganalisis produk yang mungkin dicari oleh pelanggan di pasaran.

Jika produk yang anda bercadang untuk menjual sudah tersedia di Amazon.com, anda boleh mempertimbangkan untuk menjual produk alternatif pada titik harga yang lebih kompetitif. Anda juga boleh melihat ulasan setiap produk yang disenaraikan untuk mengambil perhatian tentang kelemahan dan kelebihannya.

Selepas mengenal pasti produk yang berpotensi, langkah seterusnya ialah membuat akaun Amazon. Sediakan nombor akaun bank anda, kad kredit bercaj, NRIC, maklumat cukai dan nombor telefon anda untuk proses pendaftaran yang lancar.

Selain itu, anda boleh memanfaatkan ‘Amazon’s Service Provider Network‘ untuk mencari penyedia perkhidmatan untuk membantu dalam beberapa aspek apabila menjual pada platform e-dagang seperti pematuhan produk, cukai, pembayaran, pemasaran, pengiklanan dan banyak lagi.

.

Apakah faedah yang boleh membantu saya memulakan perniagaan saya?

Amazon memulakan  ‘New Seller Incentives programme’ di mana pemilik jenama yang mendaftarkan diri mereka di Amazon Brand Registry akan layak mendapat manfaat sehingga AS$50,000 termasuk, tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

  • 5% kembali pada AS$1 juta pertama anda dalam jualan berjenama untuk pemilik jenama
  • Kredit US$200 untuk Iklan Produk Tajaan (Sponsored Product Ads)
  • 90 hari penyimpanan percuma (free storage) untuk 50 unit
  • 180 hari ‘free removals’ dengan Fulfillment by Amazon (FBA)

Selain daripada faedah yang dinyatakan di atas, anda akan mempunyai akses kepada ‘tools’ untuk membantu perniagaan anda berkembang, seperti iklan, ‘multi-page stores’ dan ‘brand analytics’.

Satu lagi sokongan yang boleh diperolehi penjual baharu adalah daripada Program eTRADE 2.0 MATRADE (Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia) yang membantu PKS tempatan baharu dengan menyediakan insentif sehingga RM20,000, bersama dengan pemasaran dan latihan digital.

.

Terdapat juga program FBA New Selection di mana penjual yang layak boleh mendapatkan ‘free limited monthly storage, free removals’ dan banyak lagi.

.

Apakah kos jualan di Amazon.com?

Anda perlu terlebih dahulu menentukan sama ada anda memerlukan Pelan Langganan Individu atau Profesional.

Pelan Langganan Individu tidak akan mempunyai akses kepada banyak ‘advanced selling’ dan ‘analytic tools’ yang ditawarkan Amazon. Di samping itu, yuran adalah AS$0.99 untuk setiap item yang dijual.

Dengan Pelan Langganan Profesional, anda akan dikenakan bayaran tetap sebanyak AS$39.99 (sebelum cukai) sebulan. Anda juga akan mempunyai akses kepada ‘advanced selling tools’ untuk menganalisis prestasi jualan, sokongan 90 hari daripada Amazon sendiri dan pilihan untuk menjual produk dalam kategori terhad seperti seni, produk berkaitan haiwan dan banyak lagi.

Dengan itu, pelan Profesional memberikan nilai yang lebih baik dalam jangka panjang dan akses kepada alat pengiklanan di laman web untuk membantu mengembangkan perniagaan anda.

Bergantung pada item yang dijual, terdapat juga yuran jualan tambahan, termasuk ‘referral fees’ dan ‘variables closing fees’.

Perniagaan mesti mempertimbangkan ‘fulfilment fees’ juga. Jika anda melakukan ‘fulfilment’ sendiri, anda dikehendaki membayar ‘seller’s fulfilment price’ yang boleh bermula dari AS$3.99.

Pilihan lain ialah dengan menggunakan ‘Fulfillment By Amazon’ (FBA), yang membolehkan anda menyimpan di salah satu daripada 175+ ‘fulfillment centres’ di seluruh dunia.

Faedah menggunakan perkhidmatan ini ialah sebaik sahaja pembeli membeli produk anda, Amazon akan mengendalikan pembungkusan dan penghantaran untuk memastikan ia sampai ke destinasinya. Dengan berbuat demikian, pelanggan bukan sahaja mendapat produk dengan lebih pantas, tetapi ia membebaskan masa penjual untuk menumpukan pada cara untuk meningkatkan perniagaan mereka.

FBA juga membantu dengan bayaran balik, pertanyaan pelanggan dan pemulangan produk tanpa anda perlu mengangkat jari. Semua produk yang dipulangkan boleh disatukan dan dihantar semula kepada anda atau dilupuskan, yang boleh membantu menjimatkan perbelanjaan.

Kos bagi setiap produk yang dijual boleh bermula dari serendah AS$2.92 seunit ditambah 5% tambahan untuk surcaj bahan api dan inflasi.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa terdapat bayaran tambahan yang perlu diambil perhatian juga, seperti ‘storage fee, removal order fee, long-term storage’, dan banyak lagi, yang mengambil kira purata volum inventori.

.

Saya masih memerlukan maklumat lanjut, di mana saya boleh mendapatkannya?

.

Bagi mereka yang mahukan penjelasan yang lebih mendalam tentang penjualan di Amazon.com, laman web rasmi mereka mempunyai banyak sumber untuk anda manfaatkan apabila memulakan perniagaan e-dagang antarabangsa.

Anda juga boleh bercakap dengan duta penjual mereka untuk mendapatkan nasihat langsung daripada komuniti. Jika anda mempunyai soalan yang lebih spesifik, Amazon mempunyai halaman Facebook rasmi di mana soalan anda akan ditangani secara langsung.

Mereka juga kerap menjalankan ‘live webinar’ yang menyediakan maklumat berharga untuk penjual Amazon yang akan datang untuk terus mendapat maklumat.

Dapatkan maklumat lanjut tentang cara menjual di Amazon.com DI SINI.

.

Kesimpulan

Alhamdulilah…selesai sudah perkongsian saya kali ni tentang perkara penting perlu tahu sebelum berniaga di Amazon.

Baca slow-slow dan cuba fahamkan ye! Kalau tak faham juga, cari sifu kat bawah ni ye!

.

<<<Sifu eBay dan Amazon Terkemuka di Malaysia>>>

.

Selamat Mencuba!