Cara Hilangkan Background Gambar Secara PERCUMA

0


Cara hilangkan background gambar ni tak susah mana pun. Tapi masih ramai di luar sana yang tak tahu ada banyak apps PERCUMA cara hilangkan background gambar ni.

Salah satu apps PERCUMA yang akan saya kongsikan dengan anda ialah FocoClipping. Ia merupakan laman web PERCUMA yang boleh menghilangkan background gambar secara online.

Laman web ini boleh hilangkan background gambar anda tanpa sebarang pemasangan pada komputer dan anda hanya menggunakan ‘browser’ dan perlu ada internet. Laman web ini ialah ‘cross-platform website’, jadi anda boleh menggunakannya dengan mudah pada Windows, Mac, dan juga pada sistem pengendalian Linux.

Ciri-ciri Utama

  • FocoClipping ialah laman web PERCUMA yang paling mudah digunakan dan menawarkan semua fungsinya secara PERCUMA.
  • Anda boleh hilangkan background gambar anda menggunakan pilihan automatik dan manual di laman web.
  • Ia membolehkan anda menghilangkan gambar produk, grafik dan potret dalam foto.
  • Anda boleh memilih dan menghilangkan background gambar anda dengan mudah. Anda boleh menambah atau mengurangkan saiz background juga.
  • Terdapat templat percuma yang ditawarkan oleh laman web ini untuk digunakan dengan imej dan anda juga boleh menukar warna background imej.

.

Cara Hilangkan Background Gambar Menggunakan Fococlipping

Langkah 1: Pilih Fail

Mula-mula, sila lawati laman web rasmi FocoClipping, kemudian pilih fail imej daripada sistem menggunakan butang “UPLOAD IMAGE” pada halaman utama laman web.

cara hilangkan background gambar percuma 1

Langkah 2: Hilangkan Background dengan Smart Remove

Selepas mengimport gambar daripada sistem, anda perlu ke mod daripada “Portrait, Product or Graphic” dari sebelah kiri sebelah atas Smart Remove. Smart Remove akan membuang keseluruhan background imej secara automatik dan anda tidak perlu buat apa-apa.

cara hilangkan background gambar percuma 2

Langkah 3: Remove Background dengan Manual Remove

Jika anda tidak mahu menghilangkan background gambar anda secara automatik atau anda tidak berpuas hati dengan hasilnya maka anda boleh menggunakan ‘Manual Remove’ dari sebelah kiri atas laman web.

Di sini anda boleh menggunakan pilihan seperti ‘keep’, ‘refine edge’, ‘define edge’, ‘erase’, ‘hair touchup’ and ‘remove’ untuk mengosongkan background gambar anda.

cara hilangkan background gambar percuma 3

Langkah 4: Download Gambar Anda

Selepas membuang background daripada gambar, anda perlu menekan butang “Download” di sudut kanan atas. Sekarang pilih kualiti download daripada “.JPG atau . PNG” dan tekan butang “Download” sekali lagi dalam kotak pop up.

Itu sahaja. Kini gambar dengan background yang telah dibuang akan disimpan pada komputer anda.

Akhir Kata

Kan saya dah cakap…cara hilangkan background gambar ni tak susah mana pun. Yang PERCUMA banyak di internet. Yang saya kongsikan ni salah satunya saja. Anda boleh cari lagi dan cuba guna apps yang lain ya!

Kalau dah tahu cara hilangkan background gambar, takkan saja-saja nak save gambar tu kan. Mesti ada projek nak buat kan…terutama projek yang berkaitan dengan bisnes online ni.

Apa kata anda klik link di bawah untuk ketahui projek bisnes online yang boleh anda jalankan di tahun 2022 ni:

.

<<<Projek Bisnes Online 2022>>>

.

Selamat Mencuba!